2013. február 18., hétfő

Ropogós vajas kifli

A három király(nő)

Ők azok,melyek nélkül sokkal több munkám lenne a mindennapokban.Margit,Rozi,Erzsike.Az első mos ránk,a második elmosogat,a harmadik pedig szinte mindennap tésztát dagaszt.
Segítőim nagyon sok időt megspórolnak nekem.Ebéd után általában csendes a lakás.A kislány alszik,a konyhában pedig halkan duruzsol Rozi és Erzsike,s amíg ők dolgoznak nekem jut időm rendrakásra,tanulásra,pihenésre.Margit pedig késő délután áll csatasorba,ha elkészült a pékáru,esetleg a másnapi ebéd és kiszelőztettem.Tavasztól-őszig viszont kora reggel kezdi a munkát,és ha süt a nap már délben beszedhetem a tiszta,friss illatú ruhákat.
Ők hárman kincset érnek.Persze jó dolog a porszívó is,csakhát ő igényli a társaságom.És nagy segítség még a nagyméretű hűtőszekrény és fagyasztó,mert nekik köszönhetően jó előre be tudok vásárolni és nem kell folyton boltba szaladgálnom.Ezenkívül említést érdemel a tűzhely és a kis robotgépem mert nélkül is sokkal nehezebbek lennének a mindennapok.

Ropogós vajas kifli

Isteni,békebeli kifli.Dolce vita oldalán találtam és már többször megsütöttem.


Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
2,5 dl tej
0,5 dl natúr joghurt
2 dkg friss élesztő
1 kávéskanál só
2 kávéskanál cukor
8 dkg vaj
tetejére durva szemű só,köménymag



A lisztet kimérem a kenyérgép üstjébe.Mélyedést készítek a közepébe,beleszórom a cukrot,a langyosra melegített tej felét és az élesztőt.Ha felfutott beleteszem a többi hozzávalót,és a vaj felét megolvasztva.A gépre bízom a dagasztást,kelesztést.Ha kész vékony téglalappá nyújtom és megkenem a másik rész olvasztott vajjal.Rövidebb oldalától feltekerem,és az így kapott hengert letakarva egy órát kelesztem(vagy a cserépkályha padkájára szoktam tenni,de akkor elég neki bő fél óra).Ha megkelt újra kinyújtom,úgy hogy háromszor olyan hosszú legyen mint széles.Vagyis kb.25x75 cm.Elharmadolom és az így kapott négyzeteket átlósan elvágom.Aztán a 3x4 háromszöget kiflivé tekerem,és sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatom.Újabb 20-30 percet kelesztem,majd megspriccelem vízzel és megszórom durva szemű sóval és köménymaggal.220°c-ra előmelegített sütőben kb.15 perc alatt megsütöm.

Szeretjük vajjal megkenve,esetleg sajttal,olajbogyóval,vagy csak úgy magában.
Szeretjük vörösbor mellé.Vagy tejjel,kakaóval.


9 megjegyzés:

Kati írta...

De szépek, finomak lehetnek:) S afotóidat mindig megcsodálom.
Bizony, én is áldom a nevét mindennap azoknak, akik Roziékat feltalálták:)

Tálaló írta...

Mi tagadás a legfinomabb amit az utóbbi években ettünk:)

Tutti,hogy férfiak voltak,mert így megússzák,hogy segítsenek...mégis van tiszta ruha,tiszta edény és az asszony sem jajgat:))

Anikó írta...

Igen, micsoda áldás ez!:-))))
Csak kicsit jajgatunk...:-D

A kifli nagyon guszta, már készítettem hasonlót!

Jobban vagytok?

Tálaló írta...

Néha kell,mert amúgy senki nem venné észre,hogy még így is mennyit dolgozunk.Mert a házimunkának nem sok látszata van...ha megycsináljuk.Csak akkor ha nem.

Igen,köszönöm.Volt pár nehéz nap,de teljesen jól van,elmúlt a köhögés is.Azt sejtem,hogy jön hátul foga,mert olyankor szokott benáthásodni,köhögni.Csak mindez most sokkal ijesztőbb és intenzívebb volt.De nem panaszkodtahom,mert elképesztően aranyosan tűrte.

kolozsgabi írta...

Szuper egy kifli!
A köhögéssel vigyázz, a fiam 3 évesen kezdte a kruppot, minden orvosi könyvnek ellentmondott, hisz akkor kellene befejezni.

kolozsgabi írta...

..ja és az én Rozim éppen sztrájkol, így kórházban van, remélem ki is jön onnét és egészséges lesz, vagy sajna másik Rozikát kell meghódítani...

Tálaló írta...

Rozidnak mielőbbi gyógyulást:)

Én fogacskára gyanakszom.De figyelünk,köszi.

Hankka írta...

Már a neve is sokat ígér, hát még a képek! :) Nagyon-nagyon finomnak tűnik, kipróbálós lesz nálunk is! :) Jobbulást nektek! :)

Tálaló írta...

Köszi:)
Nem fogod megbánni.Hacsak azért nem mert utána mindig ezt kérik majd tőled:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.