2013. február 12., kedd

Vitamin -,és amerikai káposztasaláta

Tartja magát a tél

Nagy,csillogó pelyhekben hullott a hó.A medencéből felszálló párán keresztül gyönyörű képet rajzoltak a meztelenségükben is méltóságteljes fák.Egyedül úsztam a  szépséges téli táj és a végtelen páratenger ölelésében.Olyan érzés lett úrrá rajtam,mintha csak a lelkem lebegne.

Ritkán,de sikerül ellógnom egy-egy reggelen úszni.Az az egy óra alaposan átmozgatja a testem,feltölti a lelkem,letisztítja a gondolataim és erősíti az immunrendszerem.Mert ugyan melyik gyógyszer védene meg a megfázástól,ha a mínuszokban fürdőruhában sétálnék el a medencéig?


Vitamin-,és amerikai káposztasaláta

A tél végéhez közeledve a szervezetünk egyre jobban kimerül,és a lehetőségek is behatároltak a vitaminfogyasztásra.Ilyentájt egyre gyakrabban fordul elő velem,hogy megveszek a savanyú káposztáért.Magában vagy tökmagolajjal meglocsolva igazi csemege,a szervezetnek pedig bőséges vitaminforrás.
Ezenkívül minden évben elkészítem eme két salátát.Általában egyszerre,mert az amerikai úgyis csak néhány napig áll el a majonéz miatt.Majd utána hetekig lehet a vitaminsalátára járni,ha illik az ebéd mellé,vagy ha zsíros kenyeret eszünk vacsorára.
Vitaminsaláta


Egy közepes fej fehérkáposztát,3 közepes sárgarépát,3 közepes almát és két vöröshagymát vékonyan legyalulok.Salátalevet készítek:vízben elkeverek cukrot,sót,kevés őrölt borsot és ecetet.Mennyiségeket nem tudok írni,kóstolgatni kell.Nagyobb üvegbe teszem a zöldségeket,és leöntöm annyi lével,hogy ellepje őket. Tetejére olajat öntök.Néhány nap után finoman összeérnek az ízek.Hideg helyen tárolom,figyelve,hogy a tetejét mindig belepje az olaj.

Amerikai káposztasaláta

Egy kisebb káposzta felét és két közepes sárgarépát vékonyra gyalulok.Egy fej vöröshagymát pedig apróra vágok.Egy tojás sárgájához apránként csurgatva kb.1 dl olajat habverő segítségével majonézt keverek.Ízesítem egy kávéskanálnyi mustárral,néhány csepp ecettel(olykor citromlével),sóval, porcukorral és frissen őrölt (fehér)borssal.Elkeverek még benne egy dl-nyi sűrű,natúr joghurtot.Az öntetet a zöldségekre öntöm és jól elkeverem.Több óra,de még inkább egy napnyi hűtőben pihentetés után fogyasztható.
Eredetileg nincs joghurt az öntetben.Nagyon finom úgy is,csak kicsit nehéz,tömény.A joghurtól frissebb ízű,s nekünk így jobban ízlik.Sült sonka mellé,vagy csak pékáruval reggelire,húsos szendvics mellé tízóraira,piknikre igazán jó választás.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.