2013. március 14., csütörtök

Magos-meggyes linzer

Megy a recept vándorútra

Valamikor régen,az internet és a számítógépek kora előtt az anyukák,nagymamák családi receptjei és egy-két fotó nélküli,de használható,sokrétű recepteket tartalmazó könyvből lehetett ételek,sütemények elkészítése után kutakodni.Ezenkívül utazgattak receptek kolléganők,barátok,szomszédok között.Nekünk ez utóbbiból is szép gyüjteményünk van,anyuék a munkahelyen írógéppel sokszorosították az ilyen egymás között csereberélt recepteket.
Nos,már rengeteg helyről hozzájuthatunk kipróbált receptekhez,nekem mégis az ilyen kézről-kézre járók a kedvenceim.

Magos-meggyes linzer

Húgom az iskolában kapta egy anyukától ennek a különösen finom,jól elálló(bár hamar fogyó)sütinek a resceptjét.Én pedig a húgomtól kértem el.Igazi nevét nem tudom,mi magos-meggyesnek hívjuk,amúgy egy linzertésztából készülő különleges kekszféle.



Hozzávalók:


27,5 dkg finomliszt
2 tojás
12,5 dkg cukor
25 dkg vaj
5-5 dkg szezám-és lenmag
1 mokkáskanál só
1 evőkanál vaníliás cukor

5 dkg kristálycukor és 5 dkg darabolt mandula
magozott meggyszemek(kb.fél üvegnyi,ha konzerv)


A vajat elmorzsolom a liszttel,hozzáteszem a két tojás sárgáját és a többi hozzávalót,majd összegyúrom.A tésztát ketté veszem és olyan 5-6 cm átmérőjű rudakat formázok belőlük.Bekenem tojásfehérjével,s belehempergetem a cukor-mandula keverékbe.Nem ragad túl könnyen,ezért kézzel is rányomkodom,s ha kell újra átkenem fehérjével,s még egyszer meghempergetem.Folpackba csomagolva hűtőbe teszem őket legalább egy órára.Ezután centis vastagságúra felvágom,s minden karika közepére egy-egy szem meggyet nyomkodok.180°c-ra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt sülnek meg.
A magoktól különleges,nagyon finom és dekoratív sütemény fémdobozban jól tárolható,sokáig eláll.


4 megjegyzés:

trollanyu írta...

Nálad már húsvéti hangulat van, valahogy nem tudom elhinni, hogy 2 hét múlva lesz, amilyen hideg van és méteres hó van kint. Nagyon szuper ez a recept, biztosan ki fogom próbálni, csak nem meggyel, mert az nincs. Arra nem vennék mérget, hogy dobozban el fog állni, ahogy a családot ismerem:) Szép hétvégét, szép ünnepet:)

Hankka írta...

Tetszik, kipróbálós lesz nálunk is! :)

Tálaló írta...

Hát...szerintem felétek jobb az idő.A nagy szél hótorlaszokat emelt,ezrek ragadtak az utakon.Szívszorító,hogy egy napja fagyoskodnak emberek a hó fogságában.

Akár gyümölcs nélkül is elkészítheted.
Vagy nekem egy kis gyümölcslébe(ha gyerekek nem ennének belőle akkor a dugi csipkebogyólikőrömbe)áztatott szárított vörösáfonyával is nagyon bejönne:))
Nektek is szép hétvégét kívánok.

Hankka,szívből ajánlom:))

kolozsgabi írta...

Finom lehet, nálunk is van ilyen régi gyűjtemény, meg a Váncza könyv végébe írtak a szüleim recepteket, meg sok-sok lap, szóval van mit tovább vinni!
Jól vagytok?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.