2013. május 6., hétfő

Mangós panna cotta

Orgonaillatot hoz a májusi szellő

A május nekem az illatos levegő,a simogató napsugarak a jókedv hónapja.Az első palánták ültetéséről, a harsogó szöldben pompázó fákról,a kerti "konyha",terasz birtokbavételéről a medvehagymaillatú,vidám majálisról és az édesanyám köszöntéséről szól.
Ez utóbbit én még rövid ideje élem meg a másik oldalról.Hisz az anyukámat s korábban a nagymamámat eddig is szeretettel köszöntöttem.De harmadik éve én is kapok virágot,engem is ünnepelnek.Viszont ez az első,amikor mosolyogva állt elém az a csöpp kis ember,aki minden napom megédesíti,s akinek köszönhetem,hogy én is édesanya lehetek.S ez az első,amikor csak nekem énekli egy pici száj az anyák-napi köszöntőt.Segítség nélkül,tisztán,csillingelő hangon.


Mangós panna cotta

Egy finom ebéd méltó desszertje.Egy ismerőstől kaptunk néhány meglehetősen méretes mangót,melyek elképesztően ízletesek.Önmagában is nagyon finomak,de a vasárnapi ebéd levezetésére valami különlegeset szerettem volna belőle készíteni.


Hozzávalók:

40 dkg mangópüré
4 dl tejszín és tej keveréke(ha elég zsíros a tej akkor felesben)
4 dkg barnacukor
mokkáskanálnyi őrült kardamom
reszelt citromhéj,és teáskanálnyi citromlé
10 g étkezési zselatin

Egy nagyobb mangót megtisztítok ,kiveszem a magját,és összeturmixolom.
A tejet,tejszínt egy lábosban elkezdem melegíteni.Közben hozzáadom a citromhéjat, a cukrot és a kardamomot.Mikor felforrt keveset kiveszek belőle,a mangópürét és a citromlevet pedig hozzáteszem és tovább melegítem.A félretett tejben elkeverem a zselatint,majd ezt is visszaöntöm a lábosba.Folyamatosan kevergetve felforralom.Azonnal elzárom alatta a gázt,és még rövid ideig kevergetem.Vízzel átöblített formákba,kis poharakba töltöm.Néhány órára hűtőben pihentetem,majd tálaláskor óvatosan tányérra fordítom és kiütögetem a formából a krémet.Tavalyi,hűtőben megbúvó málnával,vagy friss eperrel könnyű,üde tavaszi desszert.
Ennyi zselatinnal épp csak összeálló,lágy krém a végeredmény.Aki nem szeretne izgulni,hogy egyben kijön-e a formából az használjon 2 grammal több zselatint.


6 megjegyzés:

Kati írta...

Ez fincsi lehet:) S még kardamom is van benne:)
Jó érzés lehet az biztos mikor a gyereked köszönt:)

Tálaló írta...

Úgy,úgy:)Nekem a kardamom fiatal szerelem,de nagyon intenzív:)

Igen,nagyon megható érzés:)

duende írta...

<3 :) Nagyon jó érzés, biztosan. :)
És a panna cotta... és kardamommal... isteni lehetett!

Tálaló írta...

Igen:)

Drága Duende,ugyan találkoztunk már a kardamom és én,de te mutattad be nekem,és lám szerelem lett:))

duende írta...

Ó, a szerelem... az élet sava-borsa. Vagy karadamommagja?! :))

Tálaló írta...

Is-is:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.