2013. július 18., csütörtök

Vajbab télire,üvegben

Falatnyi emlékek


Meleg nyári nap.A tűzhelyen a télire való ízek rotyognak.Hiába kapható manapság már minden készen nekem természetes,hogy üvegekbe rejtem a nyár finom ízeit.Mert ezt csinálta a nagymamám és az anyukám.S így télen minden egyes üveg kibontásakor a nyár emléke,illata köszön vissza.


Vajbab télire,üvegben

Tavaly kaptunk egy üveggel,hogy próbáljuk ki,mert sokkal finomabb így,mintha fagyasztóba tennénk.Meggyőzött a kóstoló,úgyhogy már két adagot elmentettem a zordabb időkre.Ehhez piacon veszem a zsenge,vékony babot.Ugyan több idő összevagdosni,de nem kell leszálkázni és sokkal finomabb.Ami pedig nekünk terem az elfogy frissiben.



Veszek egy kilogramm babot,a végeit levágom,majd a hüvelyt apróbbakra vágom.Jól átmosom és annyi vízben ami ellepi felteszem főni.Belekeverek egy evőkanálnyi sót,és félkeményre főzöm(a bab fajtájától függően 20-30 perc).Ekkor egy evőkanálnyi ecetet is hozzáadok,majd tisztított,fertőtlenített üvegekbe teszem annyi lével együtt ami teljesen ellepi.Szórok a tetejére kis csipet natrium-benzoicum-ot,majd lezárom.Száraz dunsztba,vagyis egy régi pléddel kibugyolált kosárba teszem,majd a tetejét is jól betakarom.Így hagyom teljesen kihűlni.
Egy adagból három ilyen 7 dl-es üveg telik meg.Ez nálunk bő két adag főzelékhez,és 4 adag ha leves készül belőle.2+fél fős családunknak optimális mennyiség egy-egy alkalomra,mivel levest úgyis két napra főzök legtöbbször.Ez alapján ki lehet számolni,hogy kinek mekkora üvegekbe érdemes eltenni,a család létszámától függően.
Mindazonáltal,hogy így finomabb is,nem foglalja a helyet a fagyasztóban.S mivel előfőzött, időhiányos napokon jóval kevesebb idő alatt főhet belőle a vajbableves vagy főzelék.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.