2013. november 28., csütörtök

Répás,diós keksz

Első gyertya

Nálunk a gyertyagyújtás sosem várat magára adventig.Hangulatos kis tartókba már a hidegebb őszi napok beköszöntével pislákol esténként néhány.És az ajándékok megvásárlása,kigondolása sem az utolsó hetek ijedt kapkodása.De a karácsonyváró hangulat mégiscsak akkor kezd éledezni bennem,mikor felgyúlnak a városban és itthon is az ünnepi fények.Igaz,a karácsonyváró szó talán nem is megfelelő.Én ezt az egész hónapot élvezem,a hosszúra nyúlt estéivel.Mikor papírangyalokat meg illatozó süteményeket készítünk a kislánnyal.Mikor a karácsonyi  forgatagban ismerősökkel,jóbarátokkal forralt borozunk.Mikor este végigmegyünk a feldíszített városokban.
A hétvégét Szegeden töltjük,majd tervezünk még egy győri és egy ausztriai karácsonyi vásárlátogatást.És természetesen a mi apró kisvárosunk belvárosába is többször bemegyünk esténként a következő hetekben.Nekem ezek mindegyike egy kicsi karácsony.
Miattam a plázák,nagy multik akár be is zárhatnának már.Semmi kedvem az"akciós árurengetben"szaladgálni,az ideges tömeggel sodródni.Úgy számolom még kétszer-háromszor kell elmennem az ünnepekig bevásárolni,de arra elég a kisebb bolt,hentes,zöldséges.

Répás,diós keksz

Trollanyunál tetszett meg,és már kétszer sütöttem.A répától és a diótól összetettebb ízű mint a hagyományos kekszek, nem túl édes,így nem eteti magát annyira.A fűszerezettsége miatt viszont kicsit már a mézeskalácsra emlékeztet.Nagyon finom uzsonnára vagy kávé mellé.
Eredetileg kesudiót,mogyorót ír a recept,én viszont ezeket sima dióra cseréltem,mert abból van saját termés.


Hozzávalók:

12 dkg darált dió
15 dkg sárgarépa
30 dkg liszt
15 dkg vaj
9 dkg cukor
1 tojás sárgája
csipet só
1 tk. sütőpor
1 tk. vanílincukor
1 tk. őrölt szegfűszeg
2 tk. fahéj
csipet őrölt szerecsendió
1 tk. kardamom
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja és fél narancs leve

kb.20 dkg étcsokoládé a mártogatáshoz,
s 5 dkg fehércsokoládé a díszítéshez,kevés étolaj

A répát kislyukú reszelőn lereszelem.A vajat elmorzsolom a liszttel,hozzámérem a többi hozzávalót,beleteszem a répát és tésztává gyúrom.Folpackba csomagolva néhány órára(vagy akár egy napra)hűtőbe teszem.Kivéve kicsit pihentetem,majd vékonyra nyújtom.Különböző formákkal kiszaggatom,és 180°c-ra előmelegített sütőben kb.12-14 perc alatt megsütöm őket.Mikor teljesen kihűltek vízgőz felett megolvasztom a csokoládét,egy evőkanálnyi olajat csurgatok bele és megmártom a süteményeket.Utána a fehércsokoládét is ugyanígy felolvasztom és díszítésképp kanállal csurgatok belőle a sütikre. 

5 megjegyzés:

trollanyu írta...

Azért volt olyan ismerős nekem:) Nagyon finom lehet dióval is, én is sütöttem már mandulával, az is nagyon jó:) Örülök, hogy megsütötted, köszönöm:) Örömteli, süteményillatú karácsonyvárást kívánok:)

Hankka írta...

A fűszerezését elnézve valóban igazi karácsony-illatú, hangulatú sütemény! :) Nagyon szépek, helyesek lettek, és tetszik a kínáló tálkád is! :)

Tálaló írta...

Trollanyu,azért a Tieid csinosabbak voltak:))Nekem nem volt annyi türelmem díszítgetni őket.
Én köszönöm a receptet,készül még máskor is:)
Köszönöm,s lenne egy kérésem:mivel a közeletekben él a Télapó,nógasdd kicsit,ha ládod,mert már nagyon várja a kisasszony:))
Én is kívánok örömteli várakozást:)

Hankka,tényleg nagyon illik ehhez az időszakhoz ez a süti.
Köszönöm,régi darab,de én is nagyon szeretem ezt a tálat:)

Kati írta...

De szépek:) Én is neki kell fogjak kekszeket sütögetni:)

Tálaló írta...

Kati,ezek a hosszú,téli esték amúgy is megadják hozzá az alkalmat és a hangulatot:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.