2014. március 10., hétfő

Madártej

Kikelet

A hétvégi csodás napsütés a szabadba csábított bennünket.Hiába kopárak a fák,az erdő alján illatozó medvehagyma és a madarak,a szellő már a tavaszt ünneplik.A konyhaablak balkonjában apró árvácskák,idebennt pedig néhány törékeny tulipán köszönti a szép időt.
Biztos ez a gyönyörű idő is tehet róla,de még inkább örülök minden megélt pillanatnak.Jólesik a hétfői nyugalom,az ebéd előtt legyalogolt 8 km,amit a húgommal teszünk meg hetente többször,viszont csak ezen a napon tudunk napközben menni.Jól esik,hogy van munkám,elfoglaltságom,mégis jut időm az itthoni teendőkre,magamra.Aztán a hétköznapok legszebb része mikor sok élménnyel gazdagodva mesél a napjáról a kisasszony.És jó,hogy mikor itthon van,akkor legtöbbször nem kell ezerféle dolgot csinálnom,s ha velem van kedve játszani,akkor nem kell hárítanom,hogy engem vár a szennyes ruha,a főzés stb.Mert annyira repül az idő,most kell vele lennünk,amíg lehet.Épp hétvégén az unokaöcsém születésnapi buliján történt,hogy a gyerekek,kitalálták,hogy szeretnének kimenni a játszótérre,focipályára.7-11 év közötti gyerekekről lévén szó,egy szülő sem ellenezte,főleg mert nyugodt,családias környéken lakunk.Mi megszeppentünk a férjemmel,mert természetesen a mi kislányunk sem akart ebből a kalandból kimaradni,viszont ő még kicsi ehhez.De a nagylányok megígérték,hogy vigyáznak rá,s így bár aggódtunk,megengedtük.Úgyhogy túl van az első,nélkülünk tett kis kiruccanásán.Aztán mikor visszaértek,s megkönnyebültünk, a férjem azon kesergett,hogy ő kivel fog majd  ezután a játszótérre járni.

Madártej

Nekem ez az édesség olyan tavaszi,üde desszert egy hétvégi ,családi ebéd végére.Érdemes hozzá zsíros házi tejet és szép,házi tojásokat venni,akkor épp olyan finom lesz,mint egykor a nagyié.



Hozzávalók:

1 l tej
5 db tojás
20 dkg cukor
fél vaníliarúd
mazsola(opcionális)

A tojások fehérjét két kanálnyi cukorral kemény habbá verem.A tejet nagyobb lábosba öntöm,a vaníliarúd magját kikaparom,és a rúddal együtt a tejbe teszem.A tojások sárgáját a maradék cukorral habosra keverem.A tejet felforralom és a fehérjéből teáskanállal galuskákat szaggatok bele.Egyszerre csak annyit,hogy maradjon helyük nőni.Kb.két perc után megfordítom őket,majd ugyanennyi idő után óvatosan kiszedem,s lecsepegetetem a habgaluskákat.Mikor mindet kifőztem a tejet átszűrőm,ebből egy keveset a tojássárgájába keverek,s így öntöm a tejbe.Folyamatosan kevergetem,míg besűrűsődik.Forrnia nem szabad mert akkor összecsomósodik a tojás.Hagyom kihűlni,majd nagy tálba,vagy adagonként desszertes poharakba öntöm a mártást,rárakosgatom a habgaluskákat s díszítésképp megszórom mazsolával.

3 megjegyzés:

Hankka írta...

Bizony, nagyon finom desszert a madártej, bármikor, bármilyen mennyiségben jöhet! :) Ezt nemrég olvastam: "Ha ma kihagyod az esti mesét, holnap már lehet, hogy nem is kéri fiad, lányod. Ha ma nem ülsz vele a társasjáték mellé, a jövő héten már késő lehet. Ők ma gyerekek, s nem pótolhatod a legózást, a babázást öt-hat év múlva, amikor már kevésbé szorítanak a megélhetési gondok. Ha most kihagyod az együttlét meghitt perceit, évek múltán (talán) a meghitt beszélgetéseket sem igénylik. Ha most nem sétálsz velük kézen fogva, akkor pár év múlva végleg elengedik a kezedet; és kapaszkodó nélkül elsodródnak. Visszahozhatatlanok a gyermekkor napjai, hetei, hónapjai. Téglák ezek, amelyekre felépül az életük. Ha sok tégla hiányzik, összedőlhet az építmény." :)))

Tálaló írta...

Köszönöm Hankka,elgondolkodtató idézet.

Igyekszem erős téglákkal építeni az alapokat.S remélem neki is annyira boldog és fontos része lesz az életének ez az időszak,mint amennyire nekem.

Névtelen írta...

I know this if off topic but I'm looking into starting my own blog and was wondering what all is needed to get setup?
I'm assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
I'm not very web savvy so I'm not 100% certain. Any
suggestions or advice would be greatly appreciated. Thanks

Here is my weblog :: Throne Rush Cheats

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.