2014. március 16., vasárnap

Olajbogyós svájci gyökérkenyér

Csavarva

A hétvége időjárása nagyon emlékeztetett a tavalyi március 15.-re.Legalábbis ami a szelet illeti.Most szerencsére nem havat fújt,csak esőcseppeket.De így is rendkívül kellemetlen volt.Délutánra annyira felerősödött,hogy fákat,táblákat csavart ki.Nálunk a fából készült kertkaput szó szerint kitépte a tokból.
Pedig annyira vártam,hogy itthon legyen a kisasszony,s nagyokat bicajozzunk,kiránduljuk.Hát ezen terveim elfújta a szél,viszont délelőtt még ki tudtunk menni a közeli erőbe(autóval,mert kerékpárral esélytelen lett volna) ott legalább kevéssé éreztük a viharos szelet s szedtünk egy nagy kosár medvehagymát.Úgy terveztem,hogy a belőle készült pesto villámebédnek jó lesz majd tésztára,de,mikor kisült ez a kenyér,arra gondoltam,hogy legközelebb az egyik rúdat pestóval kenem meg vékonyan.


Olajbogyós svájci gyökérkenyér

Végülis ez egy dagasztás nélküli kenyér kis csavarral.Először is a fűszerezettsége olyan nyárias,mediterrán,kifejezetten illik sajtok mellé.Másodszor a csavart technikának köszönhetően sok-sok finom ropogós héja van.Isteni!
Trollanyunál láttam meg a receptet,s azt hiszem sok ilyen fog még sülni nálunk.



Hozzávalók:

30 dkg finomliszt
20 dkg rozsliszt
1 cs szárított élesztő
2 tk.só
csipet cukor
3,5-4 dl langyos víz

ízesítésőként apróra vágott olajbogyó,és olajban eltett,szárított paradicsom

A száraz hozzávalókat összevegyítem,majd langyos vizet adagolva hozzá,sűrű,de kanállal kevergethető tésztát készítek belőle.Letakarva,szobahőmérsékleten 12-14 órát kelesztem,majd lisztezett felületre fordítom és két gombóccá formázom.Egyenként kicsit kinyújtom,rászórom a felaprított olajbogyót és paradicsomot majd a két oldalát kicsit visszahajtom és feltekerem.Ezután csavarok rajtuk néhányat és sütőlemezre teszem.Még egy keveset,úgy fél órát hagyom kelni,majd 210°c-os sütőbe vizet spriccelek s betolom a kenyereket.Azán 10 perc után visszább veszem kicsit a hőfokot.Kb.30-35 perc alatt sülnek meg.
Csak fehér lisztet használva levegősebb lenne,de mi nagyon szeretjük a rozsliszttel készült pékárukat,sokkal karakteresebb ízű,sajtfélékhez pedig a legjobb választás.

4 megjegyzés:

Hankka írta...

Csodaszépek lettek, nagyon kívánatosak! :) Tetszik a mediterrán hangulatú ízesítés, fincsi lehet! :)

Tálaló írta...

Köszönöm:))

Tényleg finom,és annyira nyárízű:)

kolozsgabi írta...

Szépek bizony és biztos nagyon finom, nálam sajnos toplista vezető a rozskenyér, imádom, de nem lehet enni! Muszáj lenne fogyni! Azért csak törnék belőle egy kis darabkát!

Tálaló írta...

Nekem is jó lenne fogynom,de teljesen nem tudom hosszú távon mellőzni a kenyeret,mert szeretem.Rövid távon meg nem sok értelmét látom,utána inkább szaladnának felfelé a kilók,mint le.A rozskenyér legalább lassabban szívódik fel,nem emeli annyira a vércukor szintet,úgyhogy a fehér kenyerekkel szemben sokkal jobb választás.

Nyugodtan törjél,virtuálisan legalább megvan az az előnye,hogy egyáltalán nem hízlal:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.