Lépkedek.Egy idő után belejönnek a lábaim és szinte maguktól előzgetik egymást.Aztán eltelik negyed óra,s már a gondolatok sem a napi teendőim körül forognak.Élvezem a csendet,vagy épp a madarak hangos neszét,a friss levegőt és az ezerarcú tavaszt.Óriási pocsolyák,virágos mezők,összeboruló fák,majd a Mosoni-Duna partja mentén visz az utam.
Kimaradt néhány hét,mert a húgom feladta,egyedül meg nehezen indultam neki.De annyira hiányzott,hogy immár magamban,minden héten kétszer-háromszor megteszem a kilométereimet.Olyan ez mint a drog,ha rákapsz nem bírod nélküle.Csakhogy erről nem kell,s nem is szándékozom leszokni.
Tiramisú:hagyományos és epres-bodzás
Most a Sparból egy közeli lejáratú,s ezért alaposan leértékelt félkilós mascarpone is hazajött velem,úgyhogy lesz mit lemozogni.
Hagyományos tiramisú hozzávalói(4 adag):
25 dkg mascarpone
2 egész tojás
2 evőkanál cukor
3 adag kávé
babapiskóta,8-10 db
kakaópor a szóráshoz
Epres-bodzás tiramisú hozzávalói(4 adag):
25 dkg mascarpone
2 egész tojás
2 evőkanál cukor
25 dkg epervelő
3 evőkanál bodzaszörp
Mivel mindkettőt egyszerre készítettem az összesen 4 tojás sárgáját kikevertem 4 evőkanál cukorral,belekevertem az 50 dkg mascarponét és óvatosan beleforgattam a 4 tojás felvert habját.
4 pohárba leraktam egy-egy kettétört,kávéba mártott babapiskótát,majd mindegyikre két evőkanál krémet tettem.Aztán újta kávéba mártott babapiskóta s ismét két-két evőkanál krém következett.
A gyümölcsöshöz elkészítettem az epervelőt és ízesítettem saját készítésű,savanykás bodzasziruppal.A másik négy pohár aljára került 2-2 evőkanál gyümölcspüré,egy-egy kettétört babapiskóta,majd két-két evőkanál mascarponekrém,aztán mégegyszer ugyanilyen sorrendben minden.
Néhány órát mindenképp pihenjen a hűtőben mielőtt az első adagnak nekiesnénk.
4 megjegyzés:
Annyira imádom, hogy nem kifejezés! :))
Valóban nem pénztárcabarát, de egyszer kiszámoltam: mivel nagyon kevés hozzávaló kell bele, csak drágának tűnik... más sütikbe sokkal több minden belekerül, ezért nem feltűnő, hogy sokszor az olcsónak tűnő a drágább. Én egyébként 3 tojással dúsítom (a 25 dkg-ost sőt néha 4-es is), úgy még több adag kijön belőle. :)
Van egy trükköm a 4 tojásoshoz: a fehérjét felverem míg habos lesz, aztán a cukor felét hozzáadom (a másik felével a sárgáját keverem ki) és tovább verem, mint a habscókot szokás. Így nagyon selymes és jó masszív habja lesz. ;)
Szívesen elhívnálak egy pohárra,de már mind eltüntettük:)
Végülis igazag van,mikor tortát sütök(jó,elég ritkán)akkor mindig ledöbbenek,hogy egy vagyon,mire minden hozzávalót megveszek.
Amúgy meg főleg könnyedebb,gyümölcsös pitefélék vagy egyszerű kevert sütik vannak nálunk,azok sokkal kevesebből kijönnek.De nyilván nem egy kategória velük élvezeti értékben sem egy pohár tiramisú.
Bár én is jól felverem,de így ahogy írod még jobb a fehérjehab,úgyhogy legközelebb így készítem:)
Régebben én is 3 tojást használtam,de mivel pohárba teszem,nekem így jön ki jól a krém.
Ó be kár! Egy eprest elcsócsáltam vóna... no meg levezetésnek egy kávésssatis :)))
Udje? Inkább ritkábban legyen desszert, de az isteniség legyen. Amúgy nem is szeretem a sütiket... csak a jó kis pohárdesszerteket no meg a fagyikat. :) Inkább elrágcsálok 10 dkg pörkölt, sózott mandulát pl, mert azt is imádom, szóval nálam ezek kiváltják az édességet vagyis a sütiket.
Próbáld ki, annyira isteni lesz így a krém. Ez ám abszolutli titok, még senkinek sem árultam el, csak neked. :)
Legközelebb gondolok rád!:)
Köszönöm,hogy megosztottad velem a titkod,ígérem nem adom tovább:))
Csak az a néhány ember fogja tudni aki olvas:)))
Megjegyzés küldése