2014. december 11., csütörtök

Lekváros linzervirág

Együtt készülni

Így decemberben éppúgy sűrűsödnek a munkáink,ahogy rövidülnek a nappalok.Valahogy mégis azt veszem az ilyen időszakokban észre,hogy minnél inkább be kell osztanom az időmet,annál jobban tudok vele gazdálkodni.
Vasárnap ketten voltunk csak a kisasszonnyal és a szakadó eső egész nap a lakásban marasztalt bennünket.Begyúrtam két adag linzertésztát, és amíg a hűtőben pihent kikevertünk egy tésztát amiből ánizsos kekszek lettek.Aztán a linzertésztát is kiszaggattuk.
Készültek a lentebb látható lekváros linzerek.Ezenkívül szaggattunk kisebb csillag,harang,holdacska,házikó formákat,melyekre,mikor kisültek és kihűltek olvasztott étcsokoládét csurgattam(mint ezeken a kekszeken).S mivel maradt két tojásfehérje, kiszaggatunk még kb 40 db egycentis kis köröket.Ezeket is megsütöttük.A fehérjét kemény habbá vertük,közben 15 dkg cukrot adagolva hozzá.Végül úgy 8 dkg-nyi diót kevertünk bele és a kisült kis korongokra halmoztuk.150°c-os sütőben 20-25 perc alatt kiszárítottuk a habsipkákat.
Estére megteltek a süteményes dobozok,és a kétféle tésztából igazán változatos kis kekszek születtek.

Lekváros linzervirág

Régi,jól ismert kis süti.Dobozban sokáig eláll,így jó előre megsüthető.És ha már hozzákezdünk a begyúrt linzertésztából másféle kekszeket is érdemes készíteni,mint ahogy mi is tettük.



Hozzávalók:

40 dkg finomliszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
teáskanál vaníliás cukor
csipet só
1 tojássárgája

A liszttel elmorzsolom a hideg vajat,majd a többi hozzávalóval együtt,gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom.Folpackba csomagolva egy órát hűtőben pihentetem.Ezután kisodrom és fele-fele arányban telt és lyukas közepű formákat szaggatok belőle.Előmelegített sütőben 170°C-on 8-10 perc alatt világos színűre sütöm.Hűlés után különböző házi lekvárokkal megkenve ősszergasztok egy-egy virágot és díszítésképp kevés porcukorral megszórom.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.