2010. augusztus 27., péntek

Frankfurti leves

A "virslis menzaleves"

Nekünk gyerekkoromban otthon mindig volt főtt étel.Méghozzá finomak.Ennek ellenére irigyeltem olykor az osztálytársaimat akik a menzán ebédeltek.Azt gondoltam sokkal bulisabb mint otthon enni.Így aztán egyszer csak én is ott találtam magam a menzán.Tényleg bulisabb volt viszont az esetek nagy részében nem laktam jól.Sosem voltam válogatós de a házi ízekhez szokott kis ízlelőbimbóim lázadoztak olykor.
Volt viszont néhány étel,amit kifejezetten szerettem rövid menzás életemben.Ilyenek voltak a kelt tészták,mint aranygaluska,bukta,túrós táska.Vagy a paradicsomos káposzta a hajszál vékonyra szelt sülthús szeletekkel.S ilyen étel volt az emlékeimben virslis levesként élő frankfurti leves,melynek receptjét sok-sok év után a barátnőm anyukája diktálta le,miután az én családomban senki nem tudta miről beszélek.

Frankfuri leves


Bár elsősorban téli leves én szívesen főzöm főleg így nyár környékén,mert szerintem jó felvezetése egy könnyű gyümölcsös pitének vagy rétesnek.

Hozzávalók:

pici fej kelkáposzta
2 közepes burgonya
2-3 gerezd fokhagyma
1 pár hosszú bécsi virsli
kb.1 dl tejföl
étolaj,liszt
pirospaprika,őrölt bors
só,majoranna

A kelkáposztát félbevágva vékonyra szeletelem.A burgonyát meghámozom és apró kockákra vágom.A fokhagymát pedig összezúzom,és mindezeket felteszem főni annyi vízben ami épphogy ellepi.Sózom,borsozom,s szórok bele majorannát.Közben kevés világos rántást készítek,s ha kihűlt szórok bele pirospaprikát.Mikor megpuhultak a zöldségek beleteszem a felkarikázott virslit,s a felengedett rántást.Összeforralom,utánaízesítek,s a legvégén belekeverem a tejfölt.4 adag lesz belőle.

2 megjegyzés:

trendo írta...

Én egy zsémbes öregember vagyok :) bár nem kötözködni jöttem ide. Viszont a szomszédasszony receptjéből kimaradt egy fontos momentum! Ez a leves attól "frankfurti", hogy a német városról elnevezett frankfurti virsli kerül bele, méghozzá előzetesen serpenyőben megpirítva, ami speciális ízhatást kölcsönöz a levesnek.
Jó étvágyat kíván trendo, a Gastrodamustól:)

Tálaló írta...

Észrevételed köszönöm Trendo.Bár tudom,hogy a frankfurti virsliről kapta a nevét,ettől mi még a bécsit szeretjük.Azt,hogy előtte megpirítják én nem hallottam,de elhiszem amit írsz.Viszont ettől az én variációm úgy készül ahogy leírtam,s a blogra nem azt kívánom feltenni ami a "hivatalos",hanem ahogy mi szeretjük.Tudod ahány ház annyi szokás...Tálaló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.