2010. augusztus 31., kedd

Hortobágyi húsos palacsinta

Nemzetközi"kerek"asztal

Holland sógorom a palacsintát is palacsintával eszi.Képes hetente több alkalommal is megenni juharszirupos töltelékkel.Míg mi ezerféleképp esszük,ő beéri ezzel az eggyel.Úgy látom s hallom,hogy nemigen akad tradicionális holland étel,s messze nincs a gasztronómiájuk a magyarhoz képest.Talán ezért is van,hogy számára elsősorban  táplálékbevitel  volt az étkezés.Merthogy mára már szereti és kéri is a magyar ízeket.
Egy alkalommal úgy alakult,hogy maradék  pörköltből húsos palacsintát csináltunk ,s mivel addigra már kedvelte a pörköltet megkóstolta a vele töltött  palacsintát.Azóta nagy rajongója.S bár ezen étel hagyományosan magyar,elgondolkodtam,hogy milyen jól összetalálkozik benne a magyar konyha egyik"jelképe"a pörkölt és a holland konyha nagy kedvence a palacsinta.

Hortobágyi húsos palacsinta



Ha pörköltet főzök(csirke v.sertés)igyekszem annyit készíteni,hogy maradjon.A húst nagyon apróra vágom,s lefagyasztom.Fontos,hogy sok szaftja,leve is legyen.A másik viszonylag gyors megoldás,ha darálthúsból készítek pörköltet.Az eljárás ugyanaz:2 nagy fej apróra vágott vöröshagymát olajon megdinsztelek,megszórom pirospaprikával,beleteszem a kb.40 dkg darált húst és fedő alatt párolom.Közben sózom,borsozom és dobok bele fél paradicsomot,fél paprikát.Mikor elkészült a zöldségek héjját kiveszem s átszűröm.A felfogott levet kevés tejfölös habarással besűrítem.A húst palacsintákba töltöm,két végüket behajtom és feltekerem.Tűzálló tálba sorakoztatom őket,s leöntöm a besűrített szafttal.Sütőbe tolom és 180°c-on átmelegítem őket.Tejföllel meglocsolva tálalom.

3 megjegyzés:

Liza írta...

Nagyon guszták, imádom!

Ildy írta...

Épp tegnap emlegettem, hogy milyen régen ettem már:) Nagyon gusztán tálaltad.

Tálaló írta...

Kedves Liza és Ildy!Köszi,hogy itt jártatok!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.