2010. szeptember 2., csütörtök

Házi csalamádé

A tücsök és a hangyák

Kislánykorom tanulságos meséjének a címe.Igaz akkor még nem vontam párhuzamot,de így nagylányként már nem az állatvilág jut eszembe a tékozló,jövőre nem gondoló viselkedésről.
A történet arról szól,hogy míg a hangyák szorgalmasan gyüjtögetnek egész nyáron át addig a tücsök kineveti őket s vígan ciripel.Majd eljön a tél,amikor a tücsöknek nincs élelme,hisz ő nem dolgozott a nyáron,s megy a hangyákhoz kuncsorogni.
Szerintem ezt teszi a világ mikor a Föld energiakészlet ilyen iramban pocsékolja,közben pedig szennyezi a környezetet,s a levegőt.
S így él-élt jónéhány hazánkfia aki bedölve a reklámoknak ingyenhitelre(???)vett tv-t,autót,miegymást.Persze a lehetőségeinél és szükségleteinél mindenből jóval nagyobbat,drágábbat.S ezzel évekre elciripelte a nyugalmát.De megérte ugye hisz a  bevásárlóközpontokba,iskola,ovoda elé mégsem lehet néhány éves "lestrapált"járgánnyal menni.
S hogy mindez miért jutott eszembe?Mert bár a válság mindannyiunk életét keseríti,talán lesz annyi hozadéka,hogy felelősségteljesebben,előrelátóbban cselekszünk.
S talán többen leszünk olyanok,akik odafigyelnek mi kerül a család asztalára s  lehetőségekhez képest hazai zöldség és húsféléket vásárolunk.Hiszen ezzel óvjuk a környezetet(nem utazik sok száz vagy ezer km-t az áru),segítjük a környékbeli gazdálkodókat,s nem utolsó szempont,hogy a szervezetünknek jobb ha nem távoli tájak élelmét kell hasznosítania.
Ezért amit csak lehet mentsünk el télire:aszalva,fagyasztva,tartósítva.

Házi csalamádé

Mikor a nyár ízeit fagyasztóba,üvegekbe zárjuk a férjem mosolyogva jegyzi meg,hogy"spájzolnak a kishangyák".
Ebből a savanyúságból családi hagyományokat követve minden évben teszünk el egy-két adagot, nagyon szeretjük.


Hozzávalók:

2 kg paprika
2 kg fejeskáposzta
2 kg uborka
1 kg vöröshagyma
80 dkg cukor
1/2 l 20%-os ecet
1/2 l víz
1 doboz kapros tartósító
(ha sikerül zöldparadicsomhoz is hozzájutni,arányosan csökkenteni szoktuk a többi zöldség súlyát)
A zöldségeket vékonyan felszeleteljük,reszeljük.A vizet az ecettel,cukorral,tartósítóval felforraljuk,majd visszahűtjük.Átszűrjük és a zöldségekre öntjük.Legalább egy napig állni hagyjuk úgy,hogy közben párszor átforgatjuk.Másnap megtisztított üvegekbe töltjük,felöntve annyi lével,hogy ellepje.Mi általában kisebb űrtartalmú üvegeket használunk,így nem kell ide-oda rakosgatni a hűtőben a felbontott,félbemaradt savanyúságokat. 

2 megjegyzés:

Bea írta...

Kedves Tálaló!

Két kérdésem lenne:
- Nem dunsztolod ki ezeket a savanyúságokat?
- Egészben teszed hozzá a zöld paradicsomokat?
Nekünk sajnos jónéhány paradicsom nem érett be, viszont aránylag nagyok lettek. Így is eltehetem őket egészben vagy vágjam félbe? Attól félek, kicsorog a levük akkor.
Ja és egy harmadik kérdés:
- Ugyanezzel az ízesítéssel csak zöld paradicsomokat is el lehet tenni?

Köszi a válaszokat!
Bea

Tálaló írta...

Nem dunsztolom,eleve hidegen kerülnek az üvegekbe.Jól kitisztított üvegeket használok,s ha feltöltöttem a savanyúsággal annyi levet rakok rá,hogy bőven ellepje.Nekem még egy éven sem romlottak meg.
A paradicsomokat ugyanúgy mint a többi zöldséget éles zöldséggyalun szeletelem vékonyra,nagyon kevés levet engednek.
Én még nem próbáltam csak paradicsommal,de szerintem az is nagyon finom lehet.Szerintem ha kapok elég zöldparadicsomot ki is fogom próbálni.Én 2/3 paradicsomhoz adnék 1/3 vöröshagymát,s mindenképp szeletelném.
Üdvözlettel:Tálaló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.