Ez nem rizsa
Talán nem csak bennünk hagyott mély nyomokat a közétkeztetésben főtt rizsként,néha rizi-biziként nevezett fojtós,száraz köret.Ezen emlékek hatására a férjem kifejezetten került mindent amiben rizs volt.
Aztán pár éve Spanyolországban megkóstoltuk a paellát,s rádöbbentünk,hogy lehet finom is egy rizses étel.Attól kezdve vehetek s tehetek az asztalra rizst.Rizottóként.A kedvenc ez a vargányás,de készült már maradék marhapörkölttel,többféle zöldséggel,s köretként curryvel ízesítve.
S itt van mellette még egy nagy átváltozó.A hagyományos céklasaláta helyett szoktam készíteni.Az íz hasonló viszont kevesebb ideig párolom.Így kicsit ress marad s amellett,hogy finomabb nem főzöm ki belőle az összes vitamint és ásványi anyagot.
Vargányás rizottó sült céklával
Hozzávalók:
20 dkg rizottórizs
1 kicsi vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 dl fehérbor
kb.fél liter húsleveslé
vaj,parmezán sajt,olívaolaj
só,bors
20 dkg vargánya gomba
3 közepes cékla
kb.egy evőkanálnyi balzsamecet
őrölt kömény
cukor,só
Először a céklát készítem elő.Megpucolom s vékony hasábokra vágom.Olívaolajon teáskanálnyi cukorral átforgatom s pici vizet öntve alá fedő alatt párolom.Közben sózom,csipetnyi őrölt köménnyel megszórom.Úgy szeretjük,ha még kicsit roppanós a cékla.A balzsamecettel a végén locsolom meg.
A rizottóhoz a kétféle hagymát apróra vágva olívaolajon dinsztelem,majd hozzákeverem a rizst és néhány percig kevergetve pirítom,míg üveges lesz.Ráöntöm a bort,majd megvárom,hogy forrjon.Ezután folyamatosan kevergetem,s merőkanalanként adagolom hozzá a húsleveslét.Közben a vargányát olívaolajon puhára párolom.Mikor megpuhultak a rizsszemek(akkor jó ha kívül puha,belül még roppanós)hozzákeverem a vajat,a vargányát s reszelt parmezánt szórok rá.
2011. február 24., csütörtök
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.
2 megjegyzés:
A rizottót össze sem lehet hasonlítani a száraz és unalmas rizzsel.
Céklával még nem próbáltam, de mivel mindkettőt imádom, nem lehet rossz:-)
Kedves Citromhab!
Ha szereted a céklát biztosan ízlene együtt is.Szerintem jól összeillenek.
Megjegyzés küldése