2011. február 15., kedd

Roppanós zöldségek wokban

Kicsi kínai

Sok-sok évvel ezelött átjártunk Pozsonyba hétvégente szórakozni.Ezen estéket rendszerint egy kínai étteremben indítottuk.Onnét emlékeztem rá,hogy milyen finom,roppanós zöldségeket ettünk.
Majd pár évvel ezelött egy kollégám hozott egyszer thai ételt,s megkínált vele.Ezt követően ruháztam be egy wok serpenyőbe,ami azóta is gyakran kerül elő.Nem kifejezetten kínai ételeket készítek benne,nem is nagyon ismerem a kínai illetve ázsiai konyhát.De itthon kapható friss zöldségekből is isteni ételeket lehet benne készíteni.A wokban az ételek magas hőfokon,hirtelen pirulnak.S ettől finom,roppanós marad minden zöldség.A húsok pedig omlósak lesznek.
Amit érdemes tudni,hogy gáztűzhelyen lehet jól használni,esetleg szabadtűzön.Villanytűzhelyen nem tudunk elég magas hőt produkálni.
Én az épp itthon lévő zöldségeket használom,s keveset fűszerezek.De lehetne használni konzerv bambuszrügyet,itthoni tészta helyett rizstésztát.S intenzívebb ízhatást küönböző wok fűszerkeverékekkel vagy fokhagyma,gyömbér,chili,koriander fűszerekkel érhetünk el.Vagy lehetne a húst mézes-mustáros szószban érelni.Bárhogy is ízesítjük egy biztos:a rövid ideig pírított sokféle zöldség nagyon egészséges és finom.Úgyhogy érdemes kipróbálni!

Roppanós zöldségek,csirkehússal wokban



Hozzávalók:

fél csirkemellfilé
zöldségek tetszés szerint:fehér fejeskáposzta,cukkini,padlizsán, sárgarépa,gomba,borsó,brokkoli,friss spenótlevelek...
só,bors,szezámmag
olaj,szójaszósz

A csirkemellet vékonyra csíkozom s meglocsolom szójaszósszal.A zöldségeket szintén vékonyra,julienre vágom vagy reszelem.A wokot felforrósítom,kevés olajat öntök bele s megsütöm elöször a húscsíkokat.Közben sózom,borsozom.Majd kicsi adagokban a zöldségeket.Minden adagra locsolok szójaszószt,s sózom,borsozom.Tényleg csak egy-két perc kell egy-egy adagnak.Ha fagyasztott zöldséget is használok azt a végén sütöm kicsit hosszabb ideig.Átalában kevés szélesmetélttel is gazdagítom,úgy hogy a megfőtt tésztát szintén átforgatom a wokban,meglocsolva szójaszósszal.Tálaláskor száraz serpenyőben pirított szezámmaggal megszórom.Zöldcitrom levével megcsepegtetve még finomabb.Csak frissen érdemes fogyasztani.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.