2011. július 19., kedd

Harcsafilé trombitagombás szósszal

Enyhülés

Már elviselhetőbb,mitöbb kifejezetten kellemes idő volt felénk az elmúlt napokban.Alábbhagyott a hőség,s  futó záporok is frissítik a levegőt.Végre ki tudunk menni napközben is a lakásból,éjjel pedig normálisan lehet aludni.Szeretem a nyarat,s jól viselem a hőséget de azért nem bánom,ha egy-két napra megenyhül a kánikula.
Bár a  forró napok nagy előnye,hogy szinte csak zöldséget,gyümölcsöt eszünk és  és rengeteg vizet iszunk.S nekem ettől kifejezetten jobb a közérzetem. 
Viszont néhány "diétás"nap után elképesztően jól esnek az ilyen ízesebb ételek. 

Harcsafilé trombitagombás szósszal



A (szerencsés)véletlen hozta őket össze.Kivettem a harcsafilét a fagyasztóból és láttam,hogy önmagában megsütve,zölségkörettel elég kevés kettőnknek.A szárított trombitagombával pedig úgyis hetek óta szemeztem,mert elég sok van még tavalyról.S arra jutottam,hogy összepróbálom őket.Nos,bizton állíthatom,hogy nagyon jó párost alkotnak.Nem is kérdés,miként végzi a többi trombitagomba.És mindenkit szívből biztatok,ha piacon,erdők alján trombitagombára bukkan ott ne hagyja!


Hozzávalók(2 főre):

20-30 dkg harcsafilé
2 maréknyi szárított trombitagomba(kb.3 dkg)
2 kis gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
kevés finomliszt
só,bors,olívaolaj
fél dl fehérbor
12-15 dkg szélesmetélt tészta

Ebéd előtt legalább fél órával a  kiolvasztott halat felvágom 5-6 darabra és besózom.A gombát vízbe áztatom.Vizet forralok,sózom s  kifőzöm benne a tésztát.
Serpenyőben kevés olajat hevítek,a halakra pici lisztet szórok,majd belerakosgatom a forró serpenyőbe.Pár perc után megfordítom őket,így is sülnek 2-3 percet.Miután kiveszem a halakat a serpenyőből beleöntöm a bort ami szépen feloldja a leragadt ízeket s kiforralom.Hozzáteszem a gombát s a levéből kb.2 evőkanálnyit.Belereszelem a fokhagyma gerezdeket,sózom,fehérborsot örlök rá.Néhány perc elteltével hozzáöntöm a tejszínt és összeforralom.
Tálaláskor a tésztára kerül a szósz s ennek tetejére a halszeletek.

8 megjegyzés:

Mesi írta...

Szia! Nézz be kérlek hozzám: http://azenszakacskonyvem.blogspot.com/2011/07/dijat-kaptam.html

duende írta...

Fantasztikusak főztél! A dinnyeleves is, ez a trombitagombás tészta is tökéletes. Egyébként a kedvenc gombáim között van, mindig van itthon szárítmányom belőle. Felénk sokszor van és olcsón adják a piacon: hatalmas nylonzacsival szoktam venni 300 forintért. Bár idén nem tudom egyáltalán lesz-e gomba...
A sült apróhal is kedvencem, eddig egyszer sikerült vennem, de isteni. És nagyon szép helyen voltatok!

Tálaló írta...

Kedves Mesi!
Nagyon köszönöm.

Drága Duende!

Nagy öröm Téged itt üdvözölnöm újra.
Mi tavaly kaptunk rengeteg trombitagombát.Leszárítottam,ami ugye nem bonyolult ennél a gombánál.Kétszer használtam csak,de most,hogy kifogyóban a fagyasztóból a vargánya,előtérbe került.
Ha tudsz trombitagombás recepteket örömmel veszem:))S remélem lesz gomba,mert azuram már a kétségbeesés határán van.

Kishalat a Metróban szoktam venni ezerpárszáz forintért,s kétszerre sütöm meg kettőnknek.Én is imádom.

Erre a helyre járunk minden évben.Pici halászfalu,helyi emberekkel,csodaszép környezetben.A teraszunk elött pedig a tenger:)))

Szeretem a Balatont is,de oda egy-két napra szoktunk menni,Tihanyba.
Nekem a Balaton körüli települések közül Palóznak a kedvenc,igazi kis gyöngyszem.

duende írta...

:) KÖszönöm szépen, aranyos vagy! :)

Azénuram is... :)) Már hetek óta gombászhatnékja van, és minden csepp eső után az első gondolata: lesz gomba! :))
Kifejezett receptjeim nincsenek rá, de ragukat szoktam leginkább ízesíteni vele, illetve van egy nagyon jó recept a blogon, a gombabundában sült hús, asszem abba is tettem.

Hú, köszi szépen a tippet, párom néha jár arra, mert nálunk nincs Metro, csak Szombathelyen. Majd hozatok vele.


Ne is mondd... Legalább két hónapig ellennék most egy ilyen helyen...

A Balaton örök szerelem. Mi is pár napokat megyünk, majd most is augusztus elején. Tihany csodálatos, imádom. Varázsa van. Palóznakon még nem voltam, mi a Káli-medencében szoktunk barangolni, kicsit lejjebb. De lehet hogy idén elkirándulunk oda. Gondolom hasonló lehet, min a balaton-felvidéki falvak: sok igazi nádtetős parasztház, kőkerítések, stb. Imádom. :)
Salföld egy ilyen mesefalu, 2 kilométerre szoktunk nyaralni tőle, meg 500 méterre egy fantasztikusan fennmaradt pálos klastromromtól, ami a kisház mögött az erdőben van elrejtve. :)
A blogomon "fotóalbum" címeken tettem is fel képeket tavaly előtt Salföldről is, a klastromromról is.

Tálaló írta...

Megnéztem a salföldi képeidet.Egy szép őszi napon biztosan felkeressük...feltöltödni,szépségekben gyönyörködni.

Ó,és mi is ellennénk a tenger mellett két hónapig.Mondjuk júniusban meg szeptemberben.De hálás vagyok a sorsnak ezért a két hétért is:))

duende írta...

Ugye milyen kis hangulataos? :) A kőtengert se hagyjátok ki Szentbékálla mellett, és a klastromromot se, csodás mindkettő.


Én épp Tahitiről álmodozom... :) Vagy Kubáról. :)

Tálaló írta...

Köszi meg fogjuk nézni.

Kubába huszonévesen majdnem elmentünk a barátaimmal,aztán másképp alakult,máshova mentünk.Akkoriban sokat olvastam róla és nagyon vágytam oda.Ma viszont már nem mennék.Főként a hosszú repülőút miatt.Meg már olyan "öreges"vagyok.Nem keresem a kalandot,beérem/érjük a megszokott,szeretett helyekkel.

duende írta...

:) Ó... én most kezdek öregségemre nagyon elvágyódó lenni, tele messzeség utáni sóvárgással és kalandvággyal. Sajnos az utazás fiatalabb éveimből kimaradt. :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.