2011. július 25., hétfő

Savanyú tojásleves

Retro

Gyerekként az egyik kedvenc levesem volt.Mégis valahogy elfelejtődött.Anyu "porolta"le tavaly,ugyanis eszébe jutott,hogy ezer éve nem főzött savanyú tojáslevest.Azóta igazi reneszánszát éli nálunk,szinte havonta kerül terítékre.S közben arra is rájöttünk,hogy hidegen is isteni.
Jómagam egyáltalán nem értem miért lett a rántás mostanában mummusnak kikiálltva.Szerintem finom ízt és állagot ad a főzelékek legtöbbjének.Persze nem olyan mennyiségben ahogy a menzákon használták,csak lehelet vékonyan.És a köménymagos-,vagy a fokhagymás,petrezselymes rántott leves szerintem ezerszer jobb alternatíva egy gyors levesre  mint a tasakleves.
Úgy gondolom ez a dolog is nagyon átbillent a ló túlsó oldalára.S mint minden majd ez is visszajön a divatba egyszer.Sok évvel ezelött egy győri étterem étlapján már szerepelt egyforintos levesként a rántott leves.Én nem fogok meglepődni,mikor újra megjelenik majd az étlapokon...


Savanyú tojásleves



Hozzávalók(4 főre):

3 ek.étolaj
3 ek.liszt
1 kisebb vöröshagyma
8 db tojás(vagy 4,ízlés szerint)
2 ek tejföl
só,pirospaprika,2 babérlevél
ecet,cukor

Az olajból,lisztből zsemleszínű rántást készítek.Hozzárakom a hagymát,a babérlevelet,megszórom pirospaprikával,sóval és kevés cukorral.Felengedem vízzel és kb.negyed órát főzöm.Ekkor egyenként beleütöm a tojásokat és hagyom,hogy megfőjenek.Elzárom a gázt és csak ezután csepegtetek bele ecetet s keverem bele a kevés levessel elvegyített tejfölt.Sóval,cukorral,ecettel utánaízesítek,ha szükséges.Nekem ez a legehezebb.
Anyu ugyanis magasra dobta a labdát azzal ahogy minden ilyesfajta ételt ízesít.Ahogy beállítja a sós-édes-savanyú ízt.Olyan tökéletesre nekem nemigen sikerül.Azért igyekszem,majd végül áthívom kóstólni.S örömmel látom,hogy egyre kevésbé kell utánam ízesítenie.

6 megjegyzés:

duende írta...

Nálunk havonta egyszer biztos készül, mert mindkettőnk nagy kedvence. Ugyanígy főzöm, babérlevéllel, ahogy te is, csak tejföl nélkül. (Nem igazán vagyunk tejfölösek.)

Szájjal lehet csak jól főzni. :) Kóstolni kell, bizony. :)

Nálam 3 ember lett hithű savanyú tojásleves hívő, olyanok, akik előtte utálták. :)) Na, ezekre a "térítéseimre" vagyok tényleg büszke. Mikor valakinek meg tudom mutatni, hogy az egyszerű lehet nagyszerű is. :)

Tálaló írta...

Jaj én imádom...
A férjem nem ismerte,ha úgy vesszük őt én "térítettem"meg.
S az egyszer biztos,hogy el kell találni az ízt különben nem finom.

duende írta...

Szia! Ha van kedved játszani, nézz be hozzám, légyszíves. :)

Tálaló írta...

Tetszik a játék,kösz,hogy rám gondoltál.
Egyet itt már megelőlegeztem...

Vicuska írta...

Én is így szeretem!!! Ma pont tojáslevest főztem :)

Tálaló írta...

Kedves Vicuska!

Akkor ebben is egyezik az ízlésünk:)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.