2011. szeptember 12., hétfő

Toszkán szüreti sütemény

Csodálatos ízutazás

Vannak helyek amihez az ember úgy is vonzódik,hogy nem is ismeri igazán.Nekem az egyik ilyen Toszkána.Nagyon sok évvel ezelött láttam egy gyönyörű képet:dimbes-dombos tájon cédrusok ölelésében egy kőház,előtte napraforgómezővel.Én azóta is ilyennek képzelem Olaszország eme  szegletét.Azóta láttam útifilmet,képeket,olvastam is róla,de akkor is a napraforgós kép ugrik be először.Vannak barátaink,akik többször jártak ott,jól ismerik,s hívtak már bennünket is.Viszont a nyár derekán szoktak menni,csakhogy addigra  már elvirágoznak a napraforgók...
A következő receptre Duendenél akadtam rá.Ez is Toszkána,nagyon is.Csak egy másik arca,egy másik évszakból.Ez az étel elrepít a késő nyári,napsütéses dombok szőlőfürtöktől roskadozó dűnéi közé.A szellő pedig isteni rozmaring illatot hoz felém...

Toszkán szüreti szőlős sütemény (schiacciata)



 A rozmaring finom illata  átjárta a konyhát míg sült.Már akkor tudtam,hogy nagyon fogom ezt a süteményt szeretni.Elképesztő micsoda harmonikus,kerek íz a édesre érett szőlőszemek és a rozmaring találkozása.

Hozzávalók:

40 dkg liszt
5 dkg szárított élesztő
2 kávéskanál só
2 kávéskanál cukor
2 evőkanál olívaolaj
2,5-3 dl langyos víz

fekete szőlőszemek
2 kávéskanál barnacukor
2 kávéskanál apróra vágott friss rozmaring
1-1,5 dl olívaolaj

Én a pizzához hasonlóan reggel bekeverem a tésztát:a száraz hozzávalókat elvegyítem,majd beleöntöm az olívaolajat és kicsinyenként adagolom a vizet,hogy kanállal épp keverhető,nokedlinél sűrűbb tésztát kapjak. Huzatmentes helyen,letakarva hagyom délig.Ekkor két gombócra szedem,kinyújtom,és megszórom a cukorral összekevert szőlőszemek felével.Megszórom a rozmaring felével és meglocsolom olívaolajjal.220 °c-ra előmelegített sütőben kb.15-20 perc alatt megsütöm.Majd ugyanígy a másik felét is.




5 megjegyzés:

Vicuska írta...

Jó kis gyümölcsös pizza!!!!

Nézz be hozzám, van számodra egy-két díjam :)
http://vicuska13.blogspot.com/2011/09/megint-dijakat-kaptam.html

duende írta...

Hmmmm... ismét érzem az illatát... Örülök, hogy Neked is ízlett! :)
És ne is mondd. A hétvégén megnéztem újra (már vagy hatodszor) a Napsütötte Toscana-t. Imádom. Filmen is, könyvben is.
Remélem, még idén ősszel eljutunk oda.
Ha meg nem, akkor a Balaton-felvidékre valahova, szüreti napokra. A magyar Toscana. :)

Tálaló írta...

Köszönöm Vicuska,megyek.

Kedves Duende!
Olyannyira ízlett,hogy a hétvégén újra megsütöm.És minden ősszel.Akárcsak nyár elején a boszorkányos cseresznyetortát.
Lehet,hogy én is beleszerettem az olasz konyhába(is)???
Nekünk is szerepel egy Balaton-felvidéki kirándulás a terveinkbe.
Ti pedig bárhova is mentek szívből kívánom,hogy legyen szép időtök,igyatok finom borokat és érezzétek nagyon jól magatokat!

duende írta...

Köszönöm szépen, majd meglátjuk hogy alakul, több tervünk is van, többfelé. :)
Én is fogom még sütni, mert mindenkinek nagyon ízlett. A fiúk a kártyapartin az utolsó morzsáig eltüntették. :))

martinelli írta...

Szia :)
Most hoztam létre egy szőlős kihívást. Jelentkezz, ha gondolod, ezzel a recepttel. Szeretettel várlak :)
http://legyunkeszsegesek.blogspot.com/2015/09/szolos-receptek.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.