2012. január 12., csütörtök

Bécsi kuglóf

A puding próbája

A húgom vett karácsony  előtt egy receptes újságot.Megtetszett belőle egy sütemény, s mert maradt marcipánom a Mozart-tortából,és a többi hozzávaló is volt itthon elkészítettem.Vegyes érzésekkel.A sütemény nagyon finom.Csakhogy:a leírt recept mind a mennyiségeket mind az elkészítését illetően erősen sántít.S szerintem a képen sem a recept alapján elkészült sütemény látható.
Én ugyan eddig sem vettem ilyen újságokat,ezután másokat is lebeszélek róla.Mert vannak megbízható újságok,blogok és receptes portálok.Ahol nemcsak a külcsín hanem a beltartalom is vonzó.Amelyeknél nem kell attól tartani,hogy az órákig készített sütemény teljesen más lesz,mint amit a kép alapján elvárnánk.

Bécsi kuglóf-most mák nélkül


Először az eredeti,mákos verziót sütöttem meg.A töltelék teljes egészében kifolyt a kuglófforma aljára.Egyrészt mert túl híg volt,másrészt a tészta mennyiséghez képest nagyon sok.És maga a sütemény pedig a formából kelt teljesen ki.Ennek ellenére egy rendkívül finom kuglófról van szó,ezért elkészítettem újra,módosított mennyiségekkel.Most ugyan mák nem került bele,de így is tökéletes egy délutáni kávéhoz,uzsonnára.Már csak egy patináns bécsi kávéházat kell magunk köré képzelni.Bár nekem leginkább az Alpok hófedte hegycsúcsai jutnak eszembe,ahogy a mázzal bevont kuglófra nézek. 

Hozzávalók:

30 dkg finomliszt
3 dkg cukor
3 dkg friss élesztő
0,8 dl tej
12 dkg vaj
2 egész tojás
csipet só

töltelék:10 dkg beáztatott mazsola
  vagy:10 dkg marcipán,10 dkg darált mák,1,5 dl tej,egy evőkanál cukor,1 tojássárgája

máz:3 evőkanál citromlében elkevert kb.10 dkg porcukor

Ha mákos töltelékkel készül akkor jó előre el kell készíteni a tölteléket.A felmelegített tejbe feloldani a marcipánt,majd belekeverni a mákot és a cukrot,legvégül pedig a tojássárgáját.Hagyni teljesen kihűlni.

A tésztához a lisztbe mélyedést nyomok.Belemorzsolom az élesztőt,a cukrot és beleöntöm a langyos tejet.Hagyom az élesztőt megkelni.Ezután belekockázom a szobahőmérsékletű vajat,beleütöm a tojásokat és beleteszem a csipet sót.A dagasztást a kenyérsütőgépre bízom.Mikor megkelt lappá nyújtom megszórom a lecsepegtetett mazsolával(vagy megkenem a mákos töltelékkel)felcsavarom és szilikonos kuglófformába illesztem.Letakarva újabb negyed órát kelesztem,közben a sütőt előmelegítem 200°c-ra.30-40 perc alatt megsütöm.Csak hűlés után borítom ki a formából,majd ezután a tetejére csurgatom a mázat.

12 megjegyzés:

duende írta...

Eszméletlen jól néz ki! De régen sütöttem kuglófot... Jó hogy eszembe juttattad. :)

Mellik újság vót? :))

Tálaló írta...

Finom is nagyon,mákosan főleg.Csak így nem annyira nehéz,laktató.

Fanny konyha.Igazából ezidáig nem is tudtam,hogy van ilyen újság.
Lehet,hogy túl kritikus vagyok,de megszoktam,hogy Tőled,más blogtársaktól vagy nívósabb gasztroújságoktól kapott receptekkel sosincs gondom.

Roza írta...

Nagyon jól néz ki!

duende írta...

Ne is mondd. Néha kiver a víz, ha rágondolok, hogy mekkora felelősség jól leírni egy receptet... Mindig azt kérdezgetem mindenkitől, aki már főzött az oldalamról, hogy érthető volt-e a leírás, hogy a mennyiségek jól voltak-e megadva, stb... Sajnos igazi érdemi hozzászólás kevés van - pedig azoknak örülnék igazán, amik visszajelzéseket közölnek: hogy sikerült elkészíteni az ételt és finom is lett és ízlett - vagy sem. Akik főznek hallgatnak (tisztelet a kivételnek :) ), akik nem főznek meg fecsegnek. :))

Tálaló írta...

Köszönöm kedves Roza!

Duende:igen,de egy blogon vissza lehet jelezni.
Amúgy láttam már olyat is ,hogy egy színvonalas újságban"importált"képhez írtak receptet.Azért ez a blogok javarészében kizárt.Hisz mi nem profitorientálságból tesszük közzé a recepteket.
Én sok ételt elkészítettem Tőled,és még nem csalódtam:))

duende írta...

Így van. Legalábbis legtöbbünknél.

Örülök. :) Én is készülök tőled főzni, de lassan kerül minden sorra. Ketten vagyunk, ráadásul párom napokig nincs itthon mostanában, szóval sokszor nem is főzök, csak egy héten egyszer-kétszer. Én elvagyok kenyéren, gyümölcsön meg párolt zöldségen, no meg krumplin.
De ami késik, az nem múla, szóval a kolbászos babod lesz az első a sorban valamikor. :)

Tálaló írta...

Hát én főzök.Minden nap,és még külön a kislánynak,ha olyat eszünk amiből neki még nem adnék.Szóval nekem ajándék minden jó recept.Épp ma készítettem immár másodszor a pásztorpitéd egy kissé átdolgozott verzióját.Imádjuk,fel is teszem legközelebb.
Az a kolbászos bab minden héten szerepel a férjem kívánságlistáján.Én is szeretem,csak nekem kicsit nehéz,de azért még biztos készül egyszer-kétszer a télen.

duende írta...

Akkor jó, és örülök és nézelődj csak bátran nálam. :) Épp a hét elején csináltam család kedvencét, azt is szeretjük. Kiadós és finom, főleg almakompóttal vagy almaszósszal. Azon kevés rizses ételek egyike, ami bejön, mert krumplisak vagyunk. A pásztorpitéről jutott eszembe, mert mindkettő rakott étel. Az is nagyon jó, nekem is ízlett! Nem is rossz az angol konyha. A párom kedvence. :) Mármint az angol konyha.

Ugye, érzem én hogy az egy isteni étel! :)
Meg most a kuglófodat is úgy megkívántam... Nagyon guszta azzzal a csurgatott cukormázzal. De ez is tolódik, mert hétfőre fánkot ígértem már a múlt héten. Ez lesz az idén az első fánksütésem. Imádom a fánkot is. :) Nyami.

Vicuska írta...

Gyönyörű a csendéleted! :) Marcipános kis csoda, nagyon tetszik töltelékként a süteményekben, nemrég kaptam rá :)

Tálaló írta...

Mi is inkább krumplisak vagyunk.
Fánkot én is készülök sütni.Úgy időzítem minden évben,hogy a sógorom és a férjem is itthon legyen.Két adag pillanatok alatt tűnik el:))

Köszönöm Vicuska!
A mák és a marcipán találkozása nekem is új,de nagyon kedvemre való íz.

kolozsgabi írta...

Kár volt benéznem, itt is csak hízom a gyönyörűséges látványtól. Kezd gyanus lenni, hogy én nem is a karácsonyi ételektől, hanem a blogok olvasásától híztam!
Lányom régóta mondogatja a kuglófot, csak attól félek, hogy egyedül nem tud megenni egy ilyen mennyiséget (Életempárja nem eszi az édességet, a fiú pedig kiszámíthatatlan, én meg ugye, mint tudjuk...FOGYI).De mentettem, majd EGYSZER....

Tálaló írta...

Lehet,hogy én is a sok recept olvasásától hízom:))Mert attól a néhány vékony szeletkétől,amit ebből is megettem biztosan nem...

Nálunk "szerencsére"vannak jelenkezők a süteményekre,mivel egy házban lakunk a húgomékkal.A gyerekek,főleg nyáron mindig bekkukantanak,hogy sütöttem-e valamit.

Láttam Nálad a rozskenyeret,én is sütöm,hetente kétszer.Vigyázz vele,mert függőséget okoz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.