2012. január 17., kedd

Pásztorpite

Lejtmenet

Drága,75 éves doktor nénije van a kislányunknak.Anyut születése óta ismeri,engem is gyógyított és elég bensőséges a viszonyunk.
A legutóbbi találkozásunkkor mesélte,hogy egyre több családban már alig jut élelemre is pénz.Nap mint nap krumplit meg tésztát esznek a gyerekek.S nem is csodálkozik,hogy a legyengült kis szervezetük megbetegszik.De hiába is mondaná,hogy a gyerekeknek vitaminokra,meg ásványi-anyagokra lenne szükségük,mikor annak is örülnek az anyukák,hogy elég étel jut a tányérokra.Szívszorító.

Aztán beköszöntött az új év.Elképesztő áremelkedésekkel.S mivel a bevételeink egyetlen krajcárral sem emelkedtek így nekem is nagyon meg kell néznem,hogy mire költöm a konyhapénzt.Soha nem vásároltam pazarlóan,és nálunk nagyon kevés étel megy a szemétbe.Az egyetlen"káros"szenvedélyünk,hogy szeretjük a minőségi húsokat és az érett,különleges sajtokat.S,hogy(egyenlőre) ezekről se kelljen teljesen lemondanunk,a hétköznapokban igyekszem olcsó,mégis egészséges alapanyagokból főzni.Emellett tartós élelmiszert,(lisztet,olajat,teát,tésztafélét)vagy ami jól fagyasztható kizárólag akcióban vásárolok,nagyobb mennyiségben.Mert így minőségi termékeket veszek megfizethető áron.

Pásztorpite



Ezt is Duendénél szúrtam ki magamnak.S bár az eredeti,ott felsorolt ételektől eléggé eltértem,nálunk már ezen a néven "fut".Szóval itt Tálaló pásztorpitéjét olvashatjátok nem pedig az autentikus bárányhúsos változatot.

Hozzávalók(2 főre):

30 dkg csirkemáj
1 közepes fej vöröshagyma
2 marék fagyasztott zöldborsó
5-6 db közepes burgonya
só,bors,majoranna,pirospaprika,étolaj
vaj,tej

A hagymát apróra vágom,olajon megdinsztelem,kicsit hagyom hűlni majd megszórom pirospaprikával.Hozzárakom a hártyáktól megtisztított,nagyobb kockákra vágott csirkemájat.Sózom,borsozom,kevés majorannával megszórom és fedő alatt megpárolom.
A burgonyát meghámozom,felkockázom és sós vízben megfűzöm.A fagyasztott borsót pedig sós,forrásban lévő vízbe rakom és ha megpuhultak a szemek leszűröm.A megfőtt burgonyát összetöröm,kevés vajat és tejet(nálunk tényleg csak kevés kerülhet bele mivel a férjem nem szereti a burgonyapürét)keverek bele,épp csak annyit,hogy ne legyen száraz a krumpli.
Mikor a csirkemáj megpuhult tűzálló tálba teszem,majd rászórom a borsószemeket,végül rásimítom a krumplipürét.Kevés olajjal meglocsolom és 180°c-os sütőben kb fél óra alatt megsütöm.
A csirkemáj vasban a borsó pedig vitaminokban,ásványi anyagokban gazdag,magas rosttartalmú élelmiszer.Így ez a finom és laktató étel egészséges ebéd kicsiknek,nagyoknak egyaránt.


8 megjegyzés:

Vicuska írta...

Ha nem is autentikus, de egy új változat és finom. A szívszorító helyzet sajnos jellemző a mai világra, vannak a nagyon szegények és a nagyon gazdagok, olyan családokból meg, mint a miénk is, egyre kevesebb van, akik nem bővelkednek, de még nem üres a hűtő...

Tálaló írta...

Így van,Vicuska.
S egyenlőre még nálunk sem üres a hűtő,mégis elborzasztó tudni,hogy egyre többen nélkülöznek,önhibájukon kívül.

Roza írta...

Tálaló kérlek, nézzél be hozzám, díjat szeretnék átadni Neked!:)

Tálaló írta...

Kedves vagy Roza,köszönöm!

duende írta...

:9 Nagyon finom lehet májjal is! :) Szuper ötlet! És örülök, hogy kedvenc lett. Az angol konyha... :))

Tálaló írta...

Finom bizony!
El tudom képzelni milyen fenséges lehet bárányhússal.

Jutka írta...

Nagyon jól néz ki!

Tálaló írta...

Köszönöm kedves Jutka!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.