2012. február 7., kedd

Trüffelgolyók

Heti adag

3 liter tej hetente.Ennyi fogy mióta a kislányt átszoktattuk a tápszerről.S ennyiért már érdemes elmenni a tejboltba.Főleg mert bolti tejet nem szeretnék adni neki.
Nos,egy liter tejről egy deci tejszínt szedek le.Úgyhogy van bőven.Az ünnepek körül még csak-csak elfogyott.Aztán gesztenyepüréhez is jól jött.Most pedig hetente más más ételben vagy süteményben végzi.
Ezek a kis trüffelgolyók most  jó szolgálatot tesznek.A szaloncukrok már elfogytak,és ebéd utáni édességnek pont elég egy-egy szem ezekből a falatnyi finomságokból.


Trüffelgolyók:
     kókuszos-zöldcitromos és mandulás-mentás



Hozzávalók:

30 dkg étcsokoládé
6 dkg vaj
200 ml tejszín
1 zöldcitrom lereszelt héja
5-6 mentalevél apróra vágva
3 ek.kókuszreszelék+1 ek.apró szemcsés kristálycukor
3 ek.darált mandula(v.dió)+1 ek.barnacukor

Az étcsokit vízgőz felett felolvasztom,leveszem a gőzről majd belekeverem a vajat,hogy az is felolvadjon.A tejszínt csak ezután öntöm hozzá.Kettéveszem a masszát,az egyik felébe a reszelt citrom héját,a másikba pedig az apróra vágott mentaleveleket keverem.Hűtőbe teszem dermedésig,több órára,vagy egy napra akár.Ekkor kis golyókat formázok és a citromost a cukros kókuszba,a mentást pedig a cukros mandulába forgatom.
Legközelebb apróra vágott szárított meggyel is kipróbálom.A forgatáshoz nem szükséges a cukor,aki nem szeretné nyugodtan hagyja ki.Viszont a cukor érdes állaga jól kihangsúlyozza a trüffel krémességét.
Fogyasztásig hideg helyen tartandó!

9 megjegyzés:

Gabriella írta...

Most találtam rá az oldaladra, nagyon tetszik!
Fincsi ez a trüffelgolyó is. :)

duende írta...

Ó, imádom, imádom! :) Csentem is kettőt a tányérról. :)

Házivaj készítésére még nem gondoltál a feleslegben maradt tejszínből? Nem ördöngösség, csak túl kell verni a tejszínhabot. :)

Tálaló írta...

Üdvözöllek kedves Gabriella!

Köszönöm:))és úgy,úgy nagyon finom.


Drága Duende,neked nem kell csenni,szívesen adom:))

Őszintén épp csak átsuhant az agyamon,de nem néztem utána.Pedig ha tényleg ilyen egyszerű,akkor fogok csinálni.Úgyis mindig szívom a fogam,mikor vajat veszek,mert nem olcsó.Így viszont szinte ingyen lenne,mert mindig túlmérik a tejet,úgyhogy a tejszínt leszedve is megvan a liter:))

N.D. írta...

Óóó, nálunk párom a nagy tejivó, 1l /nap, erősen gondolkodom a tehénen, de nem tudom, hogy cipelném fel a nyolcadik emeletre...:)

Tálaló írta...

Elképzeltem...ahogy betuszkolod a liftbe.Aztán este bekiabálsz neki a nagyszobába,hogy készüljön,mert mész a vacsoráért:))

Mi kecskén gondolkodtunk a férjemmel.Míg minden szomszédunk simogatja a füvet,mi lógathatnánk a lábunkat.Amúgy is hasznosabb lenne egy állat,ami még tejet is ad.Kár,hogy egy udvarban lakunk a húgomékkal.Ők nem üdvözölték ezt a projektet.

Vicuska írta...

Anno mi 2x 3l ház kontós tejet hozattunk, szinte kevés volt. Amikor 10 éve Pestre költöztünk. tehenet akartam venni a 3. emeletre és a kisebbik kamasz lányomat a tőgye alá fektetni, mert mire nyúltam volna a tejért a hűtőbe, üres volt a tejes doboz :D Most már azért leszoktunk róla rendesen, mert nem sok köze van a packos tejnek a nevéhez :( Tejszín, túró, aludttej és egyéb finomság készült mindig a finom házi tejből. Néha sikerült nekem is vajat "köpülnöm", de abban az időben olcsó volt a finom ízű vaj az üzletben. A kecske az én fejemben is megfordult, igénytelen állat és egészséges tejet ad, szoktam venni. A kecskesajtot is nagyon szeretjük!
Visszatérve a trüffelgolyókhoz, finomak lettek!!! :)

Tálaló írta...

Vicuska:milyen finom is az aludtej:))szoktam bögrébe kiönteni tejet,úgy mint a nagyszüleim anno.
A túró is tervben van,azt meg az Anyu csinált mindig régebben.
Én csak azért nem vettem eddig házi tejet,mert a férjem nem szereti a tejet,én meg keveset ihatok,mert megemeli a cukrom.De így,hogy a kislány is issza,érdemes elmenni érte.
És tényleg:a palackos tej és a házi tej között egyetlen hasonlóság van csupán:hogy mindegyik fehér.
A kecskesajtot mi is nagyon szeretjük,szerencsére lehet kapni a helyi piacon:))

duende írta...

:) Köszönöm! :)

Tényleg nagyon egyszerű vajat készíteni. Keress rá a neten, biztos találsz írásokat, módszereket róla!

Tálaló írta...

Köszi,néztem.Lesz házi vajunk:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.