2012. március 1., csütörtök

Paradicsomszósz gombóccal

Időutazás

Vannak napok,amikor valahogy semmi nem úgy alakul ahogy szeretném.Vannak napok,amikor elég egy rossz szó,egy csúnya pillantás és végem.
Bár alapvetően kiegyensúlyozott ember vagyok,olykor elszakad a cérna.Ilyenkor a múltba"menekülök".Előszedek régi fényképeket,felelevenítek magamban történéseket a múltból,vagy elkerülök arra ahol felnőttem,ahol a gyerekkorom töltöttem.És a régi arcok,a kellemes emlékek,vagy a gesztenyefa látványa,ami azóta hatalmas koronát növesztett megnyugtatnak.
A jelenben élek,de fontos,hogy tudjam honnét jöttem,s,hogy merre tartok.

Paradicsomszósz,gombóccal

Gyerekként a legnagyobb kedvencem volt a rakott krumpli mellett.Jobban szerettük,mint a töltött paprikát,s Anyu ennek nagyon örült,mivel nem éltünk bőségben,s ebbe ugye nem kell hús.Egyszerű,laktató,olcsó,mégis nagyon finom étel.




Kb. egy kg főtt,áttört burgonyából,egy evőkanálnyi zsír,egy tojás,3 teáskanál só és annyi liszt segítségével amennyit felvesz tésztát gyúrok,gombócolom,és kifőzöm,a krumpligombócnál leírtak szerint.

Két evőkanálnyi olajból és ugyanennyi lisztből világos rántást készítek.Picit hűlni hagyom,majd megszórom pirospaprikával,beleteszek egy kis fej megpucolt vöröshagymát és egy darabka zellert.Felöntöm egy liter passzírozott paradicsommal,sóval,cukorral ízesítem.Lassú tűznél főzöm legalább fél órát,hogy sűrű állagú szószt kapjak.Főzhető még bele friss vagy fagyasztott,apróra vágott zellerlevél is az intenzívebb ízért.És ahogy a paradicsomleves,ez is elkészíthető mediterrán fűszerekkel,oreganóval,bazsalikommal és fokhagymával.Kinek hogy tetszik...

7 megjegyzés:

duende írta...

De jól néz ki! :)

Bizony. A jó hangulatokat tudatosan keresnünk kell... Varázslói szakkifehezéssel ezt hívják önmagunk cserkészésének. És a cserkészés: művészet. :)

Citromhab írta...

Nem ismertem ezt az ételt, de kedvet kaptam, hogy kipróbáljam.
Nagyon szépen tálaltad!!

Tálaló írta...

Duende:az érdem a csodálatos színű paradicsomszószé.Már a látványa is derűre hangol:))

Én erről még nem hallottam,nálam ez ösztönös.Egyszer megégettem magam:egy elég hosszú,rossz periódusomban nagyon magamba zuhantam.Azóta a rosszkedvet csírájában folytom el.

Citromhab:köszönöm.Ahogy látom ti is szeretitek a krumlitésztás ételeket.Remélem ennek is sikere lesz:))

Gabriella írta...

Nagyon szép, nagyon jól néz ki. Ismerős, de mégsem ettem még soha - itt az ideje. :)

Tálaló írta...

Gabriella ha szeretitek a paradicsomszószt,akkor kötelező:))

Vicuska írta...

Intenzív színével csábít :)

Tálaló írta...

Mi tagadás kifejezetten szeretem,ha színes ételek vannak a tányérunkon:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.