2012. július 26., csütörtök

Karalábéleves tejfölösen

Régmúlt nyarak ízei


Többször írtam már róla,hogy a húgommal szinte az egész nyarat a nagyszülőknél töltöttük.Apai részről általában két hetet,a többit az anyai nagymamánknál.Nemcsak kényszerből,hanem mert imádtunk ott.Gyönyörű,emlékezetes nyarak voltak.
Most meg azt hallom mindenhonnan,hogy a legtöbb szülőnek gond elhelyezni a gyerekeket a szünidőben.Mert vagy dolgoznak még a nagyszülők,vagy betegesek.De tudok olyat is aki kényelemből nem vállalja az unokákat.
Az én pici lánykám ugyan sosem fog tudni elmenni a nagyszülőkhöz nyaralni,mégis irigylésreméltó helyzetben van(s persze mi is).Mert  bár csak egy nagyszülője van,de ő egy udvarban lakik velünk.

Karalábéleves tejfölösen

Igazi nyári leves,zsenge zöldségekből.Mama gyakran főzte,nagyon szerettük,főleg mert mi szedhettük meg a kiskertben a hozzávalókat. 



Hozzávalók(2 nagy tányér leveshez):

kis fej hagyma
1 közepes karalábé
2 vékonyabb sárgarépa
1 szál fehérrépa a zöldjével együtt
evőkanálnyi liszt
1 dl tejföl
só,bors,olaj

A hagymát apróra kockázom és olajon elkezdem dinsztelni.Közben felkockázom a megtisztított karalábét,és felkarikázom a répákat.Hozzáteszek mindent a hagymához,sózom,borsozom.Fedő alatt puhára párolom.Evőkanálnyi liszttel megszórom,elkeverem.Felöntöm annyi vízzel ami jól ellepi a zöldségeket,és összeforralom.A tejfölt elkeverem kevés vízzel,majd a levesből is egy kanálnyival és így öntöm a leveshez.Lehúzom a tűzről és beleszórom a fehérrépa apróra vágott zöldjét s ha kell utánaízesítek.
Finom,idénygyümölcsből készült pitével laktató nyári ebéd.

2 megjegyzés:

Gabriella írta...

Hűha, ez klassz recept, és "csuda" jól néz ki ebben a kis fehér pöttyös piros lábasban... Tetszik. :))

Tálaló írta...

Gabriella,köszi:))Én nagyon szeretem,simán is a karalábélevest,de szerintem így finomabb,pikánsabb.

A kislány lábosa volt,ebben főztem rá.Mostanra viszont már "kinőtte",hiszen a mi ebédünkből eszik.Vagyis borsófőzeléket néha főzök még benne neki külön,mert az a kedvence:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.