2012. augusztus 3., péntek

Habos,citromos sütemény

Konkurencia


Legtöbbször a kisasszonnyal járok vásárolni.S a tejes hűtőnél mindig élénken mutogat,magyaráz.Ennek előidézői a túró rudik és a különböző tejszeletek.Annak ellenére is,hogy nem vettem és nem kóstoltattam vele efféléket.De a múltkor a chipsekkel is így jártunk,mikor mogyorót keresve arra vitt az utunk.Pedig nálunk sosincs itthon chips,nem is kóstolta még.És mert tiltani semmiképp sem szeretnék,nagy ritkán veszek túró rudit,vagy valamilyen tejszeletet.Olyan érzésem van néha,mintha ezek a gyerekeknek szánt csemegék titkos frekvenciákat küldenének a kicsik felé.Szerencsémre viszont olyan természetű a kislányom,hogy nem kezd el sírni,hisztizni.Így az esetek javában minden felesleges rágcsálnivaló marad az üzletben.És inkább csinálok itthon túrókrémeket,süteményeket.


Habos,citromos sütemény

Babettenél találtam rá erre a süteményre,amely a kinder paradiso házi változata.S amely a citromtól friss ízű,légiesen könnyű,mégis kényeztetően krémes.S amely verhetetlen ellenfele a bolti változatnak.




Hozzávalók:

a tésztához:
  4 tojás
  10 dkg  liszt
  10 dkg étkezési keményítő

  15 dkg cukor
  10 dkg vaj
  fél csomag sütőpor
 csipet só

  fél citrom reszelt héja

a krémhez:
  2,5 dl tej
  2 dl tejszín
  10 dkg cukor
  teáskanálnyi vaníliás cukor
  6 dkg porcukor
  3 dkg liszt

  csipet só
  fél citrom reszelt héja+2 ek.leve
  2 kávéskanál zselatin kevés langyos vízben feloldva


A tejből,lisztből,cukorból folyamatos keverés mellett kemény krémet főzök.Letakarva hűlni hagyom.
A tésztához a tojások sárgáját habosra keverem a cukorral, hozzáadom a vajat, majd az összes többi anyagot.Legvégül a tojások keményre vert habját keverem óvatosan bele.Kivajazott, lisztezett 25x35-ös tepsibe,előmelegített,160 °C-os sütőben kb.30 percig sütöm.A tejszínt kemény habbá verem.A kihűlt lisztes krémbe belekeverem a feloldott zselatint,a  többi hozzávalót,majd óvatosan beleforgatom a felvert tejszínt.
A kihűlt tésztát ketté vágom,és megtöltöm a krémmel,majd megszórom a tetejét porcukorral.

5 megjegyzés:

duende írta...

:)))) De cuki az a citromszmájli! :) És istenien néz ki a süti is. Ezt muszáj elmentenem (sütésfóbiám ellenére), mert könnyű is, no meg ugye CITROMOS. :)

Tálaló írta...

Hiába,mindenki mosolyog,aki a süti közelébe kerül:))

Tudod,hogy én sem nagyon állok neki olyan süteményeknek,amelyek negyed óránál többet vesznek igénybe.Nos ez egy kivétel:))Már többször készült,és nem vagyok rest nekiállni.
És ez a krém annyira finom,légies,hogy a kislány idei szülinapi tortájába is ebben gondolkodom:)

Édeskonyha írta...

Szuper. Rá sem nézek a boltira, de ezt ki kell próbálnom!

Névtelen írta...

Nagyon jol nez ki a suti.
A ket kaveskanal zselatin mennyi lapzselatinnak felel meg?
Udv. Judit

Tálaló írta...

Édeskonyha,ezt sem sokáig nézegetheted,ha megsütöd:))Nekem legalábbis ez a tapasztalatom.

Remélem neked is ízleni fog:))

Kedves Judit,lemértem nálam a két kávéskanálnyi zselatin 4g.A kistasakos zselatinon azt írják,hogy a 10g 4 lapzselatinnak felel meg.Úgyhogy ezek alapján én két lapzselatint használnék.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.