2012. július 3., kedd

Lebegés

Lebegés


A  hegyek mögött felbukkanó Nap minden reggel a vízben talál.A korai órán egyedül,esetleg egy-egy sirály társaságában úszom a végtelen kékségben.Az öböl lélegzetelállítóan szép a hatalmas hegyek  ölelésében.S a kora reggeleken kihalt,csendes part délelöttre megélénkül.Zsivaj,nevetés,gyereksírás tölti meg.Úgy is szeretem.De reggelente az enyém,nincs más csak az akkor még nyugodt part,a kristálytiszta tenger,a méltóságteljes hegyek,a felkelő Nap,néhány madár és én.
Itt lennt Dalmáciában szoktunk rá a korai kelést kárpótlandó délutáni sziesztákra,és mondhatom nagyon jól esik.Hiába a déli emberek tudják,hogy kell élni...És ezt a jó szokást lehetőség szerint otthon is próbáljuk a mindennapokba becsempészni,főként a mostanihoz hasonló,forró nyáridőben.A tenger nyugtató morajlását,a friss szellőt,a finom helyi ízeket sajnos úgysem tudjuk.Ezért kell,hogy minden évben visszatérjünk néhány hétre.Felfrissülni,újjászületni,fiatalodni.Testben,lélekben.A ráncok eltűnnek a bőr bársonyos,a körmök fényesek lesznek.Az idegek kisimulnak.A dolgok leegyszerűsödnek,a gondolatok a helyükre kerülnek.Megszűnik tér és idő.Megszűnnek a gondok,csak a pillanat számít.Lebeg a test,lebeg a lélek.Nekünk ez a földi mennyország.





Az aprócska halászfalu néhány lakója ismerősként üdvözöl bennünket minden évben.A háziak saját termésű bort,proseket,olívaolajat készítenek az apartmanunkba.És ajándékot a kislánynak.A konobában a pincér tudja milyen bort iszunk.Nem érezzük,hogy vendégek lennénk.Szívből jövő,őszinte a kapcsolat,pedig törve beszéljük a közös nyelveket.És egyáltalán nem zavar,hogy a szabadság alatt is főznöm kell néha.Mert a kilátás lélegzetelállító a nappali-konyhából,és a teraszról is.Nincs az az ötcsillagos szálloda aminek a kényelme felérne ezzel.És nincs az a szálloda aminek személytelen világára cserélnénk ezeket a meghitt nyaralásokat(arról nem is szólva,hogy hazai szállodákban ugyanilyen költségvetéssel feleennyi időt tölthetnénk el) .



Ülök a nappaliban és nézem a tájat,a tengert.A  kompok egyre sűrűbben járnak,lassan beindul az igazi szezon.Akkor már nem olyan békés itt,mégis összeszorul a szívem,hogy pár nap múlva búcsúznunk kell.De a sok  év alatt annyira belémivódott a látvány,az illat,az érzés,hogy csak be kell csuknom a szemem...


(Drvenik,2012.06.29.)

7 megjegyzés:

Gabriella írta...

Én most nagyon irigyellek téged és családodat is. :)) Jó volt olvasni a bejegyzésedet, egy picit olyan, mintha én is ott lettem volna, amíg olvastam... :)
Jó pihenést, érezzétek jól magatokat, aztán várlak a finomságaiddal! :))

Ja, a teraszfotó ismerős volt > a "magamról" rovatnál is ez a fotó van kicsinyítve, igaz? :)

trollanyu írta...

Jó pihenést és feltöltődést Nektek:) Csodás hely, tökéletes a pihenésre.

Tálaló írta...

Köszönöm lányok:))

Közben már itthon élvezzük a napsütést.Igazából melegebb van itthon,mint amilyen Dalmáciában volt.Vagy csak elviselhetetlenebb...

Gabriella,igen,az a fotó is ott készült,bár korábban.
Nehezen állok rá komolyabban főzni,mert így is forr a lakás.Hideg levesek,meg negyed óra alatt összedobható főételek jönnek csak számításba,de azért lesz majd recept is:))

Trollanyu,tényleg fantasztikus hely.Első pillanatban beleszerttünk:)
S pici gyerekkel pedig nagyon kényelmes is,hogy a ház előtt van a strand.

kolozsgabi írta...

Azta, micsoda szép helyen jártzatok!
Megírnád a címét (privátban) éppen nyaralóhelyet keresek. Előre is köszi: Gabi

Tálaló írta...

Duende,köszönöm:))
Megnéztem,nagyon jó kérdések,azt hiszem kérek egy kis gondolkodási időt:))

Gabi,írom:))

pave írta...

Szia,
Én csak amolyan zugolvasód vagyok, de abból a hűséges!! Most visszaolvasgattam egy kicsit, mert kerestem egy receptedet, és ha nem nagy fáradtság, érdekelne engem is ez a nyaralóhely..Mivel nem vagyok vagy hozzászóló, hogyan tud ez privátban működni?
Köszi előre is a segítséget.
Pave

Tálaló írta...

Köszöntelek Pave,szívből örülök Neked!
Ha elküldöd az e-mail címed az:alegjobbotthon@gmail,com-ra,akkor szívesen megírom.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.