2012. szeptember 11., kedd

Bolognai ragu

Évszakok határán

Ráérősen ballagunk kifelé a nyárból.Gyönyörű ajándék minden nap.Igyekszünk is minden napsütéses órát kihasználni.S,hogy minnél kevesebb időt kelljen a konyhában töltenem olyan ételekben gondolkodom,melyek szinte maguktól készülnek el.


Bolognai ragu



Ez az a verzió,amely függőséget okoz.Régen darált sertés-és marhahúsból készítettem.Szerettük úgy is.De mióta először megkóstoltuk így elkészítve,azóta már meg sem ennénk másképp.
A leírt mennyiség a háromszorosa annak amit mi megeszünk egy étkezésre.Ezért a többletet lefagyasztom.Néhány falatnyi adagot a kislánynak,melyet akkor vetek be mikor olyan ebédünk van amit ő nem enne,vagy nem ehetne meg.A többit pedig kétfelé.És ha nincs időm vagy kedvem főzni,akkor előveszem.
Amúgy simán el tudom képzelni bulikajának is.Összekészítve betolni a sütőbe,aztán spagettit főzni mellé,ha eléhezik a társaság.Majd bezsebelni a dicséreteket.



Hozzávalók(6-8 adag):

1 kg marhacomb
3 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 szál sárgarépa
maroknyi apróra vágott,húsos füstölt szalonna
1 üveg jóféle passzírozott paradicsom(pl.mutti)
evőkanálnyi szárított oregano
olívaolaj,só,bors,
bazsalikom
nagy maroknyi frissen reszelt parmezán+kevés a tetejére



Edényben olajat hevítek,beledobom a felkockázott szalonnát és vöröshagymát.Néhány perc múlva a kockára vágott marhahúst is beleteszem,majd együtt pirítom őket további pár percig.Végül a félbevágott fokhagymagerezdek  és a felkockázott sárgarépa is belekerül.Sózom,frissen őrölt borssal és az oreganoval ízesítem és beleöntöm a paradicsomot.Lefedve sütőbe teszem,és 180°c-on 2-2,5 órát sütöm.Ennyi idő alatt a hús és a répa is teljesen megpuhul.Persze egyszer-kétszer ránézek,s ilyenkor,ha szükséges sózom még.Kiveszem és nagyobb villával kissé összenyomkodom.Elkeverem benne a parmezánt és kevés apróra vágott friss bazsalikomot.Tálaláskor a kifőtt spagettire kanalazok a raguból és parmezánnal megszórom.
Amíg nem volt ez a nagy öntöttvas edényem,addig magasabb falú serpenyőben pirítottam elő a  hozzávalókat,majd fedeles kerámia sütőtálban tettem a sütőbe.Úgy a főzési idő kissé hosszabb volt.
S hogy mitől finomabb?Egyrészt a hosszú főzési idő alatt az ízek valami fantasztikus eggyé állnak össze.Másrészt az állaga:a szálkáira szétesett hús összehasonlíthatatlanul jobb a darált húsos változatnál.






7 megjegyzés:

kolozsgabi írta...

Uramatyám, micsoda finomság, a gyerekeim is odavannak ezért az ételért! Kissé macerás, de gondolom, megéri!

Tálaló írta...

Mindenképp:))
De egyáltalán nem macerás,még arra sem kell figyelni,hogy szépen kockázzam a húst,mert úgyis szétfő.És a darabolások után már teljesen "egyedül" készül el:))

duende írta...

Na ezt én is kipróbálom legközelebb! :)
Egyébként pl. a kolozsvári rakott káposztába én sem darált húst teszek, hanem nagyon apróra kockázom a húst. Sokkal finomabb az is úgy.
A bolognait viszont eddig darált hússal készítettem, viszont a tejes trükkel. Az is jó, mert szaftos marad a hús, nem lesz száraz és fog alatt csikorgós. :)

Tálaló írta...

Megnéztem nálad,hát úgy sem lehet rossz:))
Én is gondoltam a borra,mert a marhahús nagyon szereti,de még sosem tettem bele.Na majd legközelebb...És igazad van,az én szószom is megérdemelt volna egy házi szélesmetéltet.

Nekem valahogy a szétfőtt,szétnyomkodott hús jobban ízlik,mint a darált.A hortobágyi palacsintát is maradék v.lefagyasztott pörköltből szeretem igazán.

duende írta...

:) Ugye? Egyébként tényleg isteni úgy is.
Én is abból szeretem. És valóban jobb, a darált hús sokszor nagyon száraz és íztelen tud lenni.

Gabriella írta...

Tetszik a recept, de remélem nem haragszol meg, ha azt írom, hogy először a tányérkádon időztem el, mert annyira tetszik. :)

Tálaló írta...

Meg sem mondom mennyiért vettem,mert úgysem hinnéd el:))

Bő két évtized alatt rengeteg tányér,konyhai tárgy gyűlt össze,s emiatt ha valami megtetszik,már csak kettőt veszek belőle.
Ennek a tányérnak a társaiért pár nap múlva visszamentem,de már elvitték.Pedig két presszókávé árából azok is az enyémek lehettek volna.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.