2012. október 17., szerda

Csokis-narancsos torta

Mennyek kapujában

Gondolataimban a mennyország fehér,tiszta,és légies.Nos ez a torta épp az ellenkezője:sötét,tömény élvezet.Mégis mennyei.
Sokféle tortában gondolkodtam,végül a kisasszony eldöntötte.Ugyanis az utóbbi pár hétben csokoládéfüggő lett.Olyannyira,hogy a múltkor,mikor segített összekeverni a sütőtökös muffin tésztáját,addig mondogatta a kakaót,míg végül azt is kevertünk bele.
Szóval egyre biztosabban tudtam,hogy csokis tortát kell sütnöm,ha kedvében akarok járni az ünnepeltnek.S ha már csokis,akkor úgy gondoltam kell bele valami gyümölcs is,s adta magát a narancs.Lassan szezonja van s jól passzol egymáshoz a két íz.A kereső elsők között adta ki ennek a tortának a receptjét,és különt tetszett a díszítése.A kandírozott karikák a tetején olyanok,mint megannyi napocska.És ettől vidám,napos lett ez a torta,épp mint a mi életünk a kislány két évvel ezelőtti érkezésével.
A kacsa pedig azért került rá,mert gyakran járunk a Duna-partra etetni a vadkacsákat,és nagyon szereti őket.

Csokis-narancsos torta

Szerintem a karácsonyi ünnepekhez is méltó,nagyon finom,különleges torta.


 

Hozzávalók:

8 lénarancs
36 dkg puha vaj vagy margarin
45 dkg cukor

1 ek.vaníliás cukor
2 ek. méz
4 tojás
40 dkg liszt
1 cs sütőpor
8 ek. kakaópor(cukrozatlan)
2 tk. mézeskalács-fűszerkeverék(nálam őrölt kardamom,fahéj,szegfűszeg és gyömbér keveréke volt)

20 dkg étcsokoládé
6 g zselatin
5 dkg étkezési keményítő
3 tojássárgája
2,5 dl tejszín
3 kandírozott narancsszelet


A narancsok levét kifacsarom. A tésztához 30 dkg vajat 20 dkg cukorral,a vaniliás cukorral  és a mézzel krémesre keverem.Majd egyenként a 4 tojást is belekeverem. A lisztet a sütőporral, 6 ek. kakaóporral és a fűszerkeverékkel elvegyítem,majd 2 dl narancslével váltogatva a masszába dolgozom. Vajjal kikent, lisztezett 24 cm-es tortaformába simítom, és a 180 °c-ra előmelegített sütőben kb.50 percig sütöm.Majd kihűlve tányérra borítom.
A krémhez 3 dl narancslét felforralok 25 dkg cukorral, besűrítem az 1 dl vízben elkevert keményítővel, és 1-2 percig főzöm.Lehúzva a tűzről belekeverem a 6 dkg vajat,a meleg vízben feloldott zselatint,és gyors mozdulatokkal belekeverem a tojássárgákat.A csokoládé felét megolvasztom,a tejszínhez öntöm és együtt kemény habbá verem.A tésztát keresztben háromfelé vágom.Az alsó lapra kenem a narancsos krém felét,majd a középső lapot rátéve a krém másik felét.Befedem a felső lappal és a csokis tejszínkrémmel körbekenem.Kakaóport szitálok rá,és a másik csokoládéból krumplihámozó segítségével vágott forgácsokkal szórom meg.Tetejét kandírozott naranccsal díszítem.



8 megjegyzés:

duende írta...

Kicsilányodnak nagyon jó az ízlése! :) Gyönyörű is a torta, meg az a kacsa... :) És isteni lehetett! :)

N.D. írta...

puszi a csöppségnek, nálam is csokitorta készült, éljenek a mérlegek! :)

Tálaló írta...

Tényleg finom lett,de nagyon izgultam,hogy jó lesz-e.Mikor kentem,a lepotyogó tésztamorzsákat kevés krémmel együtt kóstólgattuk az urammal.
Jó csokis az biztos:))Úgyhogy a gyerekek teljesen oda voltak érte:)

Tálaló írta...

N.D.,láttam,nagyon klassz a te tortád is:))
Éljenek!Annyi jót írt a horoszkóp,mikor a mérleg jelleméről olvastam a várandósságom alatt.És nálunk eddig szinte minden ráillik a kisasszonyra:)

pave írta...

Isten éltesse a kicsikét!

Tálaló írta...

Köszönöm kedves Pave,átadom:))

Gabriella írta...

De aranyos, és a leírtak alapján nagyon finom is lehetett... :P

Tálaló írta...

Igen,tényleg finom volt.A kakaó töménységét nagyon jól ellensúlyozta a narancsos krém friss íze:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.