2012. október 8., hétfő

Vargányás szendvics

Belekóstoltunk

Vasárnap délutánra beborult.Aztán megérkezett a vihar.Így nem tudtunk sötétedésig kint lenni,mint ahogy azt megszoktuk.Azért a teraszra kimentünk,hogy megfaragjuk a tököt,és mivel elég félhomály volt,mindjárt ki is próbáltuk.
Majd egész délután bent pakoltam a konyhában.Kaptunk egy ismerősünktől zöldbabot,amit felvágva lefagyasztottam.Aztán több fej karfiolt,amit rózsáira szedtem,félkeményre főztem és így paníroztam be,majd fagyasztottam le.Kaptunk egy kosár friss vargányát is,úgyhogy abból is került a fagyasztóba,no és persze a vacsoránkba.
A férjem pedig begyújtott a cserépkályhába,mert hűs éjszakát jósoltak.Pár hete,hogy elraktunk néhány mázsa fát,a téli tüzelőnket.És azóta szagolgatom az isteni illatát ami bejárja a ház környékét.Most pedig már idebent illatozik.
Októbert írunk,és csak most kóstoltunk bele idén az őszi napokba.S bár szeretem a behúzódós,hangulatos téli estéket,mégis boldogan vettem tudomásul,hogy ma reggel ismét kisütött a nap.


Vargányás szendvics

Egy ideje nehezen emészti meg a gyomrom a vadgombákat.Pedig régen rengeteget ettem,és nem volt tőle bajom.De amikor megérzem az illatát egyszerűen nem bírom megállni,hogy ne egyek belőle.Mert elképesztően finom.



Elkészítése rendkívül egyszerű:a felszeletelt gombát vaj és olívaolaj  keverékén pirulásig sütöm,úgy kb.10 percig.Néha átforgatom,s közben reszelek hozzá fokhagymát,sózom,borsozom.A végén még egy kevés vajat és apróra vágott petrezselymet dobok rá.Friss zsemlékbe,vagy pirított kenyérszeletekre halmozom.




6 megjegyzés:

duende írta...

Hmmmm :) Mifelénk is rengeteg gomba van most. Ma is azt ebédeltünk! :)

Tálaló írta...

Legalább valamit bepótól a természet.Idén egyszer tudtak nekünk ezen kívül szedni egy keveset.A férjem már hónapok óta nem engedett az egyik fagyasztófiókba pakolnom,és közben folyamatosan kesergett,hogy nem lesz télre gombánk.
Lett:))Szerencsémre,mert bele se merek gondolni,mennyit hallgathattam volna télen...

duende írta...

:)) Áldassék a Magasságos! :) Megmentett egy kesergő férjtől. :)

A tök cukilett nagyon! :)

Tálaló írta...

Úgy,úgy:))

Köszönöm.Az unokaöcsém útmutatása alapján készült,aki szerint mérges szemöldök,és mosolygós száj kell egy igazi töklámpásnak.

N.D. írta...

húú, azért kiváncsi vagyok ezt a heti tervet hogy készíted a főzéshez, én sosem tudom kitalálni mi legyen a másnapi kaja, nem egy egész hétre előre...

Tálaló írta...

Megkérdezem az uram...csakhogy utána nem zsörtölődjön:))Mert ésszerű választ sosem kapok:))

Szóval kigondolom,mit ettünk régen,vagy mit láttam mások konyhájában.Figyelembe veszem,hogy vagy a leves vagy a második a kislánynak is jó legyen.Aztán,hogy legyen egy-két hetente hal,legyenek húsmentes napok,meg olyan ami zöldségesebb.Arra is figyelnem kell,hogy vannak napok,amikor nem tudok frissen ételt készíteni,olyanokra az előző nap elkészíthető,melegíthető kaják jöhetnek szóba.Nagyobb mennyiségben főzhető leveseket két napra főzök,és van olyan,hogy a fagyasztóból kerül elő pl.pörkölt a főzelékre.Aztán összeírom,hogy mit kell vásárolnom,és így heti egy alkalommal megúszom a bevásárlást.Sok éve így csinálom,úgyhogy van benne rutinom.
Régen a munkám miatt,most meg azért mert egyrészt megszoktam és jól működik,másrészt mert sokkal jobban tudok az időmmel gazdálkodni.

Van klassz táblám,arra írom fel a heti menüt:)Ha van kedved próbáld ki pár hétig,és meglátod,hogy mennyivel egyszerűbb így a főzés.Na,és a bevásásrlás.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.