2012. december 7., péntek

Zserbó szaloncukor

Hosszú,téli estéken


Égnek az adventi fények,pislákol néhány gyertya.A lejátszóból Halász Judit szól.A kislány sürög-forog,kiskosárral szalad bevásárolni,rendelésre vacsorát főz apukának és folyamatosan magyaráz közben.Ülök az asztalnál,elnézem őket,s közben formázom a szaloncukrokat.Elszáll fejemből a sok gond,megoldásra váró feladat.Csak egy dolog marad: a jóleső érzés,a boldogság.

Zserbó szaloncukor

Az ünnepre minden évben sütök egy tepsi zserbót.De már tavaly is megfordult  a fejemben,hogy szaloncukrot is készíthetnék ilyen ízben.Mert ezek az apró,kézzel készült kis bonbonok jobban fogynak,mint a sütemények,és ezek nemcsak az ünnepekben édesítik a mindennapjainkat.


Hozzávalók:

15 dkg darált dió
15 dkg darált keksz
4 dkg porcukor
fél citrom reszelt héja
1-1,5 evőkanál sárgabaracklekvár
kb.20 dkg étcsokoláde a forgatáshoz


Én a napokkal korábban,részben ezen cukrok miatt sütött citromos kekszet  használtam.Ennek hiányában valami linzerfélét esetleg hagyományos győri édest ajánlanék,semmikébb sem háztartási kekszet.Pár hete próbálkoztam már ezen szaloncukorral,és akkor háztartási kekszel gyúrtam össze a masszát.Úgy sem volt rossz,de így elkészítve emlékeztet igazán a zserbó ízére.
Az étcsoki kivételével a hozzávalókból masszát gyúrok.A lekvár kisebb adagokban adva hozzá,úgy,hogy egy jól formázható massza legyen a végeredmény.Kis szaloncukrokat formázok belőle,s tepsire sorakoztatom őket.Vízgőz felett megolvasztom a csokoládét,és egy villa segítségével megforgatom benne a szaloncukrokat.Alufóliával letakart tálcára sorakoztatom őket,majd hideg helyen hagyom megszilárdulni.Jól formázható csomagolópapírba rejtem őket.

Ugyan kevés cukorral készül,de a következő adagban megpróbálom kiváltani más édesítővel és diabetikus lekvárral,meg kekszel elkészíteni a diabetesszel együtt élő kis unokahúgomnak  és édesanyámnak.

Ezen kívül idén is készítek még:kakaós,marcipános , vajkaramellás és  kókuszos szaloncukrokat.




6 megjegyzés:

N.D. írta...

hol lehet ilyen csomagolópapírt venni? Mármint ami elég vékony és jól formázható.

Tálaló írta...

Én a helyi papírboltban vettem.Bastelfolie van ráírva,és az alufóliához hasonló,csak jóval vastagabb.
Minden évben a papír beszerzése a szaloncukor készítésem legnehezebb része.Régen volt a DM-ben olyan amit bár nehezen,de lehetett formázni,de volt többféle szín és megfizethető volt.De azt is úgy sikerült vennem,hogy szóltak ha érkezett,mert keveset kaptak.Idén viszont kilistázták,úgyhogy egyátalán nincs.És a többi drogéria,meg élelmiszerboltban,nagyáruházban sem érdemes keresgélned,mert reménytelen.

Úgyhogy papírbolt,esetleg hobbibolt a javaslatom.

Gabriella írta...

Nagyon tetszik a recept, van is itthon hozzá minden - el is mentettem. Köszi Neked! :)

Tálaló írta...

Szívesen,remélem nálatok is sikere lesz.Mi az első adagot már eltüntettük:)

pave írta...

Megcsináltam, és jelentem, ez lesz a karácsonyi szaloncukrunk! Naaaggyon jó lett! Többféle recepttel kísérleteztem, de ez lett a legjobb. Egy bajom van, amikor kiveszem a csokimázból, nem lesz olyan szépségesen sima a felülete, inkább marad olyan rusztikus. Nem tudom, mit tehetnék még vele, lehet, ez már kézügyesség dolga...?
Pave

Tálaló írta...

Nagyon örülök:))
Én is láttam olyat,amiben dió meg aszalt sárgabarack van.De a zserbóra szerintem így sokkal inkább hasonlít.És nekem is ez az egyik kedvencem pillanatnyilag.Igazából azért próbálkoztam vele,mert a dió sokkal barátságosabb áron van mint a mandula,amiből elég komoly mennyiség kell a marcipános szalonhoz.
Az én cukraim felülete sem sima,de ha véletlen úgy is sikerül,akkor is "elrontom".Kicsit rányomom a villa fogait,hogy hullámos legyen tetején a csoki.Nekem így tetszik,tényleg olyan rusztikus:))
Szóval ha rám hallgatsz,nem bánod ha nem teljesen simák,mert épp attól tökéletesek:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.