2013. január 7., hétfő

Tiroli sajtos nokedli

Nemszeretem január

Az év első hónapját szívesen kitörölném a naptárból.Lassú,szürke,hideg és néha az az érzésem mintha örökké tartana.
Na jó,a hegyekben teljesen más...de miután idén sem megyünk síelni,így hatalmas öröm volt,mikor reggel láttam a hólepte tájat,és a rámkacsintó napsugarakat.Mert a napok óta tartó borús,nyirkos időt már-már elviselhetetlennek éreztem.
Persze,hogy fél délelőtt kinnt voltunk,és még a hideget sem nagyon éreztük a csodás napsütésben.

Tiroli sajtos nokedli,azaz Käsespäzle

Mi ugyan Tirolba nem járunk,de a legtöbb alpesi Hüttében szerepel az étlapon ez a laktató és igen finom tésztaétel.S a friss levegő,meg a sok mozgás után jól is esik egy adag,de egy otthonülős napon nemigen tudnám elképzelni,hogy ilyet együnk.Ma viszont jól csúszott mikor a többórás séta után,kipirult arccal és elgémberedett kézzel gyorsan összedobtam ebédre.


Hozzávalók(2 főre):

30 dkg finomliszt
2 tojás
2 közepes fej vöröshagyma
2 maroknyi reszelt sajt(bergkäse vagy jerome,lajta,márvány és eidami vagy bármi hűtőben kallódó sajtféle)
1 szelet kenyérszalonna,apróra kockázva(opcionális)
evőkanálnyi vaj
só,bors
friss saláta


A hagymát tisztítom,félbevágom,majd vékonyan felszeletelem.A szalonnának egy nagyobb serpenyőben kiolvasztom a zsírját,a  pörcöt kiszedem.A visszamaradt zsíradékon megsütöm a hagymát,majd ezt is kiszedem és félrerakom.A liszből,tojásból pici sóval és vízből galuskatésztát keverek és bő,forrásban lévő vízbe szaggatom.Mikor feljönnek a víz tetejére lecsepegtetem és a serpenyőbe öntöm.Ráteszem a vajat,a sajtokat,kissé sózom,borsozom és jól összekeverem.A tetejére szórom a sült hagymát és a szalonnapörcöket,majd friss salátalevelekkel tálalom.
A sajtokkal kapcsolatban nekem az vált be ha valami karakteresebb és lágyabb ízű sajtfélét felesben használok.


3 megjegyzés:

kolozsgabi írta...

Milyen kár, hogy nálunk a liszt tiltó listás, ezt biztosan nagyon-nagyon megennénk!! Milyen szép tájon laktok! Pesten nincs hó, sajna!

Gabriella írta...

A januárral kapcsolatban pontosan én is így érzek. Nagyon nem szeretem hónap - bár ebben a hónapban van Apukám és a férjem születésnapja is, így az arra való készülődés, sütés-főzés egy picit kizökkent a szürke, lassan vánszorgó januári napokból.
Nálunk pénteken és szombaton annyira jó idő volt, ragyogó napsütés és +12 fok, kész tavasz. Olyan tavaszias is volt a fény és a hangulat. Azóta is kitartóan süt a nap errefelé (ma is - hónak nyoma sincs), de már hidegebb van. (holnaptól hozzánk is jósolnak havat)

Erről a nokedliről még nem hallottam, de a receptet elolvasva nagyon finomnak tűnik. (a férjem nokedli rajongó, talán el kellene készítenem egyszer - bár nem szeretek nokedlit szaggatni, főleg, hogy a férjem nagyon keményen szereti:))

Tálaló írta...

Kedves Gabi,ez a második otthonunk melletti tó,tudod arrafelé ahol ti is annyira szerettek:))Itt vagyunk egy bő hetet.
Amúgy a Kisalföldön sem volt hó,de ahogy hallom már elkezdett ott is havazni,úgyhogy ha szépen kéred Holle-anyót ráz nektek is egy kicsit:))

Gabriella,úgy igen,átbulizva könnyen ki lehet húzni a hónapot:))

Mikor a múltkor olvastam nálad a ragyogó időről én csak sóvárogtam.Már nagyon kellett a lelkünknek egy kis napsütés.

Az enyém is nagyon szereti a nokedlit.Ez mellé meg még a "leveleket"is bevállalja,bár ő szentül vallja,hogy nem nyúl és nem is kecske.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.