2013. január 18., péntek

Töltött káposzta,bográcsban

A tavalyi hó

Egy éve ilyentájt keseregtem,hogy nincs hó.Megjött.Az ideivel együtt kicsit megkésve,de a tavalyit is megküldték az égiek.Legalábbis erre jutottam mikor tegnap reggel kinéztem...volna az ablakon.Négy égtáj felé vannak nyílászáróink,de egyiken sem láttam ki a felső szintről.Befújta őket a hó.Aztán lementem,hogy onnét kukucskáljak ki a kertbe.A lélegzetem is elállt.Mesébe illő csoda volt.
Órákig voltunk kint délelőtt is és délután is.Hihetetlen mennyiségű havat lapátoltunk el,"hóútrendszert"alakítottunk ki az udvarban,amerre járni szoktunk.Szánkóztunk,hógolyóztunk.Nincs egyetlen testrészem sem ahol ne lenne izomlázam.De sokkal jobb a közérzetem,van színe az arcunknak.
Mikor a hegyekben először láttam a hófalak között futó járdákat nem hittem volna,hogy ilyen a mi udvarunkon is lesz egyszer.A különbség csak,hogy itt alacsonyabb.A másik meg az utakon van,mert ott fél méteres éjszakai havazás után is el tudtunk indulni reggel.A mi utcánk viszont délutánig járhatatlan volt.Addigra értek ide kiásni bennünket. 



Töltött káposzta,bográcsban


Szeretjük,de a lakásban hosszú időn át megülő "illata"sokáig kedvem szegte.Amióta viszont van udvarunk semmi sem tart vissza.
Tegnap a hóesés ellenére is megfőztük,mert már elő volt készítve minden hozzávaló.De így most két napig nincs gondom az ebédre,és még két adag a fagyasztóba is kerül.Jó lesz gyorskajának olyan napokra mikor nincs időm főzni.


Hozzávalók,(amolyan nagymamásan"ebből is egy kicsi,meg abból is" útmutatással)

1 kg darált sertéshúshoz ugyanannyi szálas savanyúkáposzta,fele súlyú föstölt hús,kisebb savanyított káposztafej,3 maroknyi rizs,vöröshagyma,1 tojás,só,bors,liszt,étolaj,pirospaprika

A füstölt hús harmadát és a vöröshagymát apróra kockázom.Elkeverem a darálthússal,tojással,rizzsel,pirospaprikával.Borsozom és nagyon enyhén sózom.
A káposztalevelekbe töltöm.A bogrács alját vékonyan kikenem sertészsírral.A savanyú kposztát kinyomkodom,levét félreteszem.A bogrács alját megágyazom egy réteg káposztával,majd a töltött gombócokat és a nagyobb kockákra vágott füstölt húsokat ráteszem.Befedem szálas káposztával.Nagyon kevés vizet öntök rá,hogy ne kapjon oda,amíg nem enged magától levet.Fedőt téve rá,lassú tűzön főzöm forrástól számítva kb.3 órát.Néhányszor megrázogatom a bográcsot.Odabennt világos rántást készítek néhány evőkanálnyi lisztből,olajból.Megszórom pirospaprikával és hagyom kihűlni.Felöntöm egy pohár hideg vízzel és jól elkeverem.Így csurgatom a főzés végén a káposztára.Nagyon óvatosan,alányúlva-emelgetve megmozgatom fakanállal a káposztát,és utána már csak rázogatom.Ha felforrt megkóstolom,ha kell utánaízesítek,vagy káposztalevet öntök még rá majd leveszem a tűzről.A bográcsban hagyom másnapig,s csak ezután rakom lábosba,dobozba.
Kemencében még szívesebben készíteném,ha lenne.Viszont így is kényelmesebb,és szagtalanabb,mint odabennt főzve,nem beszélve a finom,kissé füstős ízről,amit a tűztől kap.



Pihe-puha takaró borít mindent:





Még benntről is csodás látvány:


Mára sajnos az intenzív hóesést erős szél is kíséri.És reménytelen lenne bárhova is eljutni.De nem is szeretnénk.Ilyenkor különösen kényelmes,hogy kenyérért sem kell kimozdulnunk.A lisztkészletet elnézve még két hétig is kihúznánk.

8 megjegyzés:

Anikó írta...

Teljesen irigy vagyok, egyrészt a nagy hóra. Gyönyörű! És a másik a káposzta. Imádom mostanában. Jövéhéten benne lesz a menüben. Én sütöm, agyaglábasban. Isteni úgy is, de most megenném azt a tányérkát, amit mutattál.:-)))
Szép hétvégét Nektek!

Thrini írta...

:))

trollanyu írta...

Nagyon szép a friss puha hóréteg:) A káposztát nagyon szeretem, most savanyítok káposztát, nem tudom milyen lesz,ha sikerül, akkor én is főzök:)Szerencsére nálunk jól megoldott a hótakarítás, nem volt még olyan, hogy ne tudtunk volna eljutni valahová. Olyan már volt, hogy -30 fok volt éjjel és nem indultak be az autók, de ez nagyon ritka:)

Tálaló írta...

Anikó,van még,küldhetnék.Ha Trollanyu kölcsönadna egy rénszarvast:))Mert ma mindent befújt a hó,a postáig nem tudnék autóval eljutni.Meg gyalog sem mert elég messze van.

Köszi Thrini:)

Trollanyu,felétek nyilván jobban fel vannak készülve a hóra.Ausztriában mi sem akadtunk még el soha.
Mondjuk a mi utcánk zsákutca,és nem az elsők között takarítják,és hát autók sem nagyon járnak,hogy legyúrnák.Ma már többször takarították,de folyamatosan befújta a szél.
Ami a képeken látszik annak a kétszerese van most az udvarunkban.
Úgy számolom,hogy júliusig biztosan nem kell locsolnunk:))

Remélem sikerül a savanyítás,hoy ti se maradjatok ki a jóból.

Szép hétvégét!

kolozsgabi írta...

Én is irigykedem kissé a hóra, de a káposztára is! Micsoda finomság, nálunk - igaz édes káposztából készül. Nagyon - nagyon jól néz ki , meg is kívántam, csinálni kéne!!

Tálaló írta...

Sajnos most épp az eső esik:((
De tényleg klassz volt a puha hó,a fehérség és a sok kint töltött idő.

Édeskáposztából még nem kóstoltam,de szerintem úgy is ízlene.Bár én savanyúkáposzta függő vagyok.Rengeteget eszünk nyersen.

kolozsgabi írta...

Az édeskáposztás szabolcsi teljesen máz ízű, igazi élmény. Egyszer ilyet, egyszer olyat kell csinálni. Az édeskáposztás paradicsomlében fő, kellemes íze van. Attól még nem fogod a másikat elfelejteni, próbáld ki Nála:http://gabicsek.blogspot.hu/2013/01/szabolcsi-toltott-kaposzta-egy.html

Tálaló írta...

Köszi Gabi,én is olvastam Gabriellánál:))

Én nagyon szeretem a paradicsomos káposztát,ami hasonló ehhez,csak húsmentes.Viszont a férjem nem eszi meg,épp az édeskáposzta miatt.Úgyhogy egymagamra nem állok neki,mert ezeket nagy adagokban érdemes készíteni.
Mehetek hozzád ha főzöl?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.