2013. január 14., hétfő

Vadas marha

Téli álom

Tegnap leszedtük a fát.S minden karácsonyi díszítést.Kitettem ugyan a tavasztündéreket,virágokat,lepkéket,de mégis olyan üresnek tűnt minden.Hiányzott a fa illata(mert még mindig illatozott,és szinte egyáltalán nem potyogott)a fények,a csillogó díszek,a hangulat.
Aztán ma reggel valami megmagyarázhatatlan jó érzéssel ébredtem.Kinéztem az ablakon és csodás fehérbe öltözött tájat láttam.Olyan légiesen tiszta,békés,csendes volt minden.Ilyenkor nagyon szeretem a telet.
Egész délelőtt havat lapátoltunk,szánkóztunk és építettünk egy apró,de csinos kis hóembert.Még jó,hogy volt ebédünk.

Vadas marha

Anyu telente főzte egyszer-kétszer és ezt a hagyományt én is követem.Mindig két napra,de ha marad szaftja(márpedig általában marad)még harmadnap is szívesen megeszem,akkor már általában spagettit főzve mellé.Mert azzal is nagyon finom,de burgonyagombóccal is ami nálunk a tradícionális körete.


Hozzávalók(4-6 adag):

1 kg marhahús(én combot használok)
4-5 közepes sárgarépa
2 kisebb fehérrépa
negyed zellergumó
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 ek.finomliszt
2-3 babérlevél
só,bors,pirospaprika
cukor,ecet
mustár,étolaj
kb.2 dl tejföl

A húsokat felszeletelem és annyi vízben ami jól ellepi felteszem főni.Hozzáteszem a megpucolt zöldségeket,a babérlevelet,sót,őrölt borsot és cukrot.Lassú tűzön a marha korától függően 2-3 óra kell neki.
 A lisztből és olajból világos rántást készítek,kissé hűlni hagyom és elkeverek benne egy mokkáskanálnyi pirospaprikát.
Mikor teljesen megpuhultak a hússzeletek kiszedem a léből.A fehér-és sárgarépákat átteszem egy másik lábasba,szűrök hozzá a léből és botmixerrel összepürésítem.Felteszem a tűzre, belekeverem a szintén lével felhígított rántást és összefőzöm.Elzárom alatta a lángot és belekeverem a tejfölt,melyet előtte szintén húslével lazítottam. Ha sűrűnek találom tovább hígítom lével.Ecettel,sóval,cukorral és mustárral ízesítem,hogy egyszerre legyen édes,sós,savanyú.Beleteszem a hússzeleteket.Úgy a legfinomabb ha áll egy kis időt,jobb esetben egy napot.
Burgonyagombócot készítek hozzá.




5 megjegyzés:

Anikó írta...

Én is a hétvégén éppen a vadasra gondoltam, hogy főzök, de nem volt megfelelő husom hozzá. Hétre megvan a menüm, de jövőhéten megcsinálom én is.:-)

Élvezi a kislányod a havat? Nálunk Csenge tegnap borult a szánkóval nem igazán élvezte utána.:-)))

Tálaló írta...

Nekem is a fagyasztóból volt.Múltkor gyönyörű darabot kaptam a hentesnél és elhoztam.Feléből bolognai ragut főztem,úgy fagyasztottam le,a másik felét meg szeletelve,mert tudtam,hogy sort kerítek a vadasra.

Jaj nagyon:))Ma kimentünk egy domboldalra,egyedül csúszott le minden alkalommal.Nem fél:))Itthon meg folyton lapátol.És mikor bejövünk az apró homokozólapátját a nagy hólapát mellé támasztja.Rend a lelke mindennek:)
Nagyon jó,hogy ennyit kint tudunk lenni,már nagyon ki voltunk éhezve a friss levegőre,mozgásra.Alszik is 3 órákat délután.

Azért ültesd rá szerintem,nálunk legalábbis bevált ha valami kellemetlen éri,újra próbálkozunk,óvatosan,nehogy teljesen elriadjon tőle.

martinelli írta...

Én marhanyelvvel szoktam készíteni, de ettem vendégségben ilyet, mint a tiéd. Mindkettőt szeretem.

martinelli írta...

Én marhanyelvvel szoktam készíteni, de ettem vendégségben ilyet, mint a tiéd. Mindkettőt szeretem.

Tálaló írta...

Húú,az is klassz:))Anyu pejslinek hívta,amiben amúgy tüdő van,úgy tudom,de azt mi nem szerettük.Ezért készítette csak marhanyelvből.De a szaftja ugyanez volt.Jó,hogy eszembe juttattad,ha kapok hozzá nyelvet azt is főzök valamikor.Köszi:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.