2013. június 19., szerda

Spárgakrémleves

Nyári konyha

Hirtelen zúdult ránk ez a forróság,s én úgy érzem,hogy nem volt ideje a szervezetemnek átállni a nyári melegre.Úgy jövök-megyek mint egy holdkóros csiga.Így ehhez a lelassult tempóhoz igazítom a főzést és csak olyan ételekben gondolkodom,melyek pillanatok alatt elkészülnek.Meg hát amúgy sincs kedvem órákig álldogálni a tűzhely mellett,és fűteni a még elviselhető benti levegőt.

Spárgakrémleves

Hiába a hőség,mi igényeljük a levest.Ilyenkor sokszor készítek különféle gyümölcsleveseket,hideg paradicsomlevest.Mivel még kapható spárga,ma ez készült.S,hogy a férjem is szívesen egye megbolondítottam kevéske pirított,füstölt sonkával.


Hozzávalók:

1/2 kg zöldspárga(vagy fehér)
1 kisebb burgonya
1 gerezd fokhagyma
1 l húsleves-maradék(nekem általában van egy-két adag a fagyasztóban)
néhány szelet füstölt sonka
1 dl tejszín(vagy kanálnyi creme fraiche,esetleg natúr krémsajt,ami éppen van a hűtőben)
só,bors,szerecsendió,
olívaolaj

A spárga végeit letöröm,mert ami leesik az aljából az fás.A zöldspárgában amellett,hogy ízre is jobban szeretem,az is jó,hogy nem kell pucolgatni.Így választhatok olyan csomagot,melybe vékonyabb,zsengébb szálak vannak.A sípjait levágom és félreteszem,a szárát felkarikázom.A burgnyát megtisztítom és felkockázom.Olívaolajra teszem a spárgát a borgonyát,áforgatom,pirítom kicsit,majd a felaprított fokhagyma gerezdet is hozzáteszem.Felengedem a húsleveslével,fűszerezem és fedő alatt puhára párolom.Belekeverem a tejszínt,vagy creme fraichet és összeturmixolom.Visszateszem a tűzre és néhány perc alatt belefőzöm a félretett spárgasípokat.A füstölt sonkát apróra vágom és kevés zsíradékon megpirítom,majd tálaláskor megszórom vele a levest.
Ugyanígy készítem fehérspárgából is,csak azt pucolom,és általában átpasszírozom,hogy élvezhető állagú legyen.

2 megjegyzés:

duende írta...

hmmmm csodás! :)

Tálaló írta...

....és finom:)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.