2013. július 25., csütörtök

Friss illatú,tiszta ruhák

Friss illatú,tiszta ruhák

Jön egy gondolat aztán hosszan"ülök"rajta mire elhatározom magam.Így volt ez a blogírással is.Kb.2 évig pihent az ötlet a fejemben.És sajnos legalább ennyi idő telt el mire eljutottam oda,hogy a kislányunk születése után ténylegesen elkezdjek vegyszerek nélkül mosni.Mert foglalkoztatott a dolog,de igazából akkor váltottam csak,mikor jópár éjszakát végigköhögött a télen.És észrevettem,hogy a frissen mosott ágyneműtől még erősebb lett a köhögése.Úgyhogy már nincs itthon se mosópor sem öblítő.Mégis tiszták és illatosak a ruháink.Sőt...szerintem sokkal frissebb az illatuk és sokkal jobb a tapintásuk mióta így mosok.És rengeteg pénzt megspórolok.

Mosáshoz vettem mosógömböt.Szennyezettebb ruhákat mosószappannal dörzsölök át,vagy lereszelve teszek keveset a gép adagolójába(nem azt a márkásat,hanem egyszerű házit,amit egy ismerőstől veszek a piacon).A fehérekhez szódabikarbónát teszek.A tiszta,friss illatról pedig egy teáskanálnyi ecet és néhány csepp citromolaj gondoskodik.Na meg a napsütés és a szellő,mert amikor csak lehet kinnt teregetek.
Pár hétig hiányoltam az öblítőt,aztán "kitisztult"az orrom és elkezdtem érezni azt a tiszta,friss illatot,ami állíthatom,hogy ezerszer jobb,mint az a tolakodó szag,amit az öblítők adnak a ruháknak.Merthogy mostanra már kifejezetten bántja az orrom az öblítő.



Néhány amúgyis fellelhető otthoni alapanyag csodát tesz a háztartásban.Például én a szőnyegekből,kárpitokból a foltot régóta úgy szedem ki,hogy szárazon jól beszórom szódabikarbónával és néhány óra múlva kiporszívózom belőle.Drága lefolyótisztítók helyett pár kanál só és egy pohárnyi ecet ugyanazt a végeredményt adja.
A begyűjtött levendula pedig a hálószobákba kerül,hogy illatosítson és segítse a nyugodt pihenést.A gardrobba szintén az illat,és a molyok távoltartása végett teszek.
Ma már ablakot is a hagyományos módszerrel tisztítok.Lemosom,majd ecetes vízzel áttörlöm,és száraz ruhával kifényesítem.
S mióta kecsketej szappannal fürdünk tusfürdő helyett,azóta sokkal puhább és kevésbé száraz a bőröm.

Nincs új a nap alatt.A nagymamám is mosószappant használt és ecetet,meg szódabikarbónát.A haját pedig tojásásrgájával kente.Aztán jöttek a háziasszonyok "segítségei"és hosszú polcsorok roskadoznak az üzletekben a különböző vegyi anyagoktól.Melyek szinte ugyanazt tudják,mint egy-két olcsó,minden háztartásban használt alapanyag.Csak nem kell értük vagyonokat adni és nem kell hordár,hogy ezt a sok felesleget hazacipeljük.
Csak a mosáson ezreket spórolok havonta,környezet és bőrbarát és nem utolsósorban nem szakad le a kezem,mire hazaérek velük.

Több mint fél éve így mosok.Szederfoltot a ruhából,agyonkoszolódott zoknit(mert a kicsi lány "elhagyja" olykor  a lábbelijét,és zokniban rohangál az udvaron)függönyt,lehúzható kanapékárpitot;egyszóval mindent.Úgyhogy bátran merem ajánlani.Elsőre mosógömb sem szükséges,egy kis kiszerelésű mosószódával is több adag ruhát lehet tisztára mosni.Egyszerű,olcsó mosószappant láttam a Sparban is,citromolajat pedig patikában érdemes vásárolni,mert töredékébe kerül,mint a drogériákban.
Egy próbát megér.Aztán az eredményt látva mindenki eldöntheti,hogy tényleg szükség van-e a drága mosószerekre.

6 megjegyzés:

Hankka írta...

Köszönöm, számomra nagyon hasznos és elgondolkodtató volt a bejegyzésed! :) Sőt, az elgondolkodtatótól talán több is! :)

Tálaló írta...

Én köszönöm,hogy elolvastad:))
És ha esetleg kipróbálod,hasznát veszed a tapasztalataimnak az öröm számomra:)

María írta...

Nagyon tetszik a bejegyzés. Én is használok ecetet, szódabikarbónát vízkőoldásra, fertőtlenítésre és tisztításra. Itt az ideje, hogy a mosási szokásaimon is változtassak :)!

Tálaló írta...

Örülök kedves Maria:))

Névtelen írta...

Csak megerősíteni tudom a leírtakat. Lassan egy éve én is ezt a három dolgot használom a takarításhoz, mosáshoz: mosószóda, szódabikarbóna, ecet. A párom szerelő, a szennyes ruhája nagyon komoly, de egy kis természetes folttisztító és rendben van. Általános tisztításhoz (wc, mosdó, felmosás) mosószóda ecet keverékét használom. Negyed annyiba kerül mintha mindenhez megvenném a szokások kemikáliákat.

Tálaló írta...

Köszönöm kedves Névtelen:))
Hozzászólásod segítségével talán még több háziasszonyt meggyőzhetünk,hogy kipróbálja,s a saját szemével lássa,hogy a drága tisztítószerek nélkül is csillógó lehet az otthonunk és tiszták lehetnek a textíliák.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.