2013. augusztus 5., hétfő

Tökfőzelék tojáspörkölttel

Illatos nyári reggelen

A korai órán csendesek,néptelenek az utcák.Aztán pár perc múlva,mintha csak egy másik világba csöppennék a nyüzsgő piacon.Megkésett árusok kiskocsin húzzák sietve a portékát.Idős néni  kerékpárjának kosarában hozza a frissen vágott,színes virágcsokrokat.A korán kelő háziasszonyok már megrakott kosarakkal igyekeznek hazafelé.
Az augusztusi piac nemcsak színes,de nagyon csábító és illatos is.Ahogy megyek a sorok közt csukott szemmel is meg tudnám mondani hol mit árulnak.A sárgadinnye,a lédús őszibarack,a kapor és a paprika már messziről csalogat,hogy vegyek,vigyek belőlük.

Tökfőzelék tojáspörkölttel

Imádom.S mivel egyedül maradtam eme érzésemmel(mert sem a férjem sem a kislányom nem szereti)vagy két napra főzöm magamnak,vagy Anyuval osztozunk rajta.Merhogy tőle tanultam,és gyerekkoromban családi kedvenc volt,sokszor kértük ebédre.S azóta sem tudnám egymás nélkül elképzelni ezt a főzeléket és feltétet.




A főzelékhez egy kb.egy-másfél kilós tököt megpucolok,magházát kiveszem és nagylyukú reszelőn lereszelem.Egy kisebb vöröshagymát apróra kockázok és megdinsztelem.Megszórom pirospaprikával és hozzáteszem a tököt.Kicsit sózom és cukrozom,majd fedő alatt megpárolom.Ha megpuhult a tök megszórom egy-két evőkanálnyi liszttel(attól függően,hogy mennyi levet engedetta tök) és csomómentesre keverem.Felfőzöm,hogy a liszt besűrítse és leveszem a tűzről.Elkeverek benne 1,5-2 dl tejfölt,megszórom apróra vágott kaporral és sóval,cukorral,ecettel édes-savanyúra ízesítem.

A tojáspörkölthöz 4 db tojást keményre főzök.Egy kisebb vöröshagymát olajon megdinsztelek és megszórom pirospaprikával.A tojásokat megtisztítom és félbevágva vékonyra karikázom.A paprikás alapra teszem majd felengedem annyi vízzel,hogy éppen csak ellepje.Sózom és néhány perc alatt összefőzöm.Ezalatt a tojás sárgája elkeveredik,beleolvad a paprikás lébe,mely krémes,sűrű lesz tőle.
Szerintem egy igazi,nyári illatos,húsmentes főétel,mely melegebb napokon is jólesik és pénztárcabarát.

2 megjegyzés:

Hankka írta...

Nagyon szeretem, tojáspörkölt nálunk is szokott készülni nemcsak tökből készült, hanem másféle főzelékekhez is. :) Jól is esne most egy tányér főzelék a feltéttel, a főzeléket én még hidegen is megenném! :)

Tálaló írta...

Én is szeretem hidegen:)
Megosztoznék veled,mert ahogy írtam csak magamnak főzöm,esetleg az Anyunak,mert a családom többi tagja meg sem halandó kóstolni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.