2013. október 7., hétfő

Vaníliás karika

Csendes őszi napon

Igazi semmilyen idő volt vasárnap.Nem sütött a nap,nem fújt a szél,s bár lógott a lába,mégsem esett egy csepp eső sem.De mivel ezt nem tudthattuk az álmos,szürke időben kirándulni sem volt kedvünk.Ebédünk volt,két napra főztem vadast.Mit is tehettem hát "unalmamban",átpakoltam, kitakarítottam a gardrobot,előreraktam a vastagabb nadrágokat,pulóvereket.Átnéztük a kislány ruhatárát is,hogy van-e még szüksége valamire a tél beállta előtt.
És sütöttünk egy kis finomságot tea,kávé mellé.


Vaníliás karika

Trollanyunál láttam,s mivel nekem nagy kedvencem volt gyerekkoromban,gondoltam kipróbáljuk.A kicsi lány most kóstolta először,és azt hiszem neki is nagyon bejön.Hiszen már a készítése is igazi kaland egy apró konyhatündérnek.S,hogy finom az már csak a ráadaás.



Hozzávalók:

25 dkg finomliszt
5 dkg étkezési keményítő
1 teáskanál sütőpor
10 dkg porcukor
2 dkg vaníliás cukor(házi készítésű)
18 dkg hideg vaj
csipet só
2 tojás sárgája
fél citrom reszelt héja
kevés tej,ha nem állna össze a tészta

a csokitalphoz:15-20 dkg étcsokoládé.evőkanál étolaj

A száraz hozzávalókat kimérem,majd a hideg vajjal összemorzsolom.Hozzáteszem a tojások sárgáját és tésztává gyúrom.Nekem két evőkanálnyi tej is kellett,hogy összeálljon a tészta.Folpackba csomagolva egy-két órára hűtőbe kell tenni,de lehet akár egy napra is.Kivéve kicsit hagyom,hogy kiengedjen,kinyújtom,és lyukas közepű szaggatóval kiszaggatjuk kis segítőmmel.180°c-os előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütöm.Csak kihűlve szedem le a lemezről,mert melegen törik.Vízgőz felett felolvasztom a csokoládét,belekeverek egy evőkanál étolajat,és mindegyik süti talpát belemártom az olvasztott csokoládéba.Nekem ez úgy ment a legyegyszerűbben,hogy nem a széleinél fogtam,hanem a közepénél és az egyik szélénél fogtam az ujjaim közé.Csokis olalával felfelé teszem tálcára,s így hagyom,míg megszilárdul rajta a csokoládé.

4 megjegyzés:

trollanyu írta...

De szépek lettek, főleg, hogy a pici kuktád is segített készíteni. Nagyon örülök, hogy te is megsütötted, akkor most tele van a kekszes doboz:)

Kati írta...

Milyen szépek lettek:) Akkor már a kiskuktád is besegít:)

Hankka írta...

Gyerekekként mi is nagyon szerettük, és így, házilag készítve is nagyon guszta! :) A linzer-csoki párosítás egyébként is nagy kedvencem, nagyon finomak lehetnek ezek a kis karikák is! :)

Tálaló írta...

Trollanyu,igen megtelt...de már lassan kong az ürességtől:))Köszi a receptet!

Kati,azt hiszem még nálam is korábban kezdte a konyhai ténykedést,már tavaly karácsonyra is ő szaggatta a sütiket,s akkor még csak kétéves volt.Úgyhogy már rutinos a csaj:)

Hannka,nagyon finomak.Úgyhogy ritkán fogom sütni,mert folyamatosan rájárok én is.Mert nekem is a csokis talpú kekszek a gyengéim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.