2013. december 21., szombat

Mini mákos tekercsek

Kicsit más

Sosem sütöttem még bejglit.Nálunk mindig a mama készítette,s mióta ő nincs velünk,azóta nem került az ünnepi asztalra.Pedig szeretem,viszont a férjem nem lelkesedett érte.Így nem kezdtem bele,boltit meg semmi pénzért nem vettem volna.Aztán tavaly elmentünk vendégségbe,ahol szinte az összes bejglit leette,ami a sütistálon volt.Sőt,a nagynéném,látva,hogy mennyire ízlik neki,még csomagolt is egy jó adagot.Úgyhogy idén felbátorodtam s készült valami hasonló.

Mini mákos tekercs

Nos,a bejglivel még barátkozom,de a mama süteményeskönyvéből a pozsonyi patkót megsütöttem.Csak nem kiflivé tekertem fel,hanem apró,bejgliszerű kis tekerccsé.Ízben és látványban is hasonlít a bejglire,és nekem jobban is tetszenek ezek a falatnyi szeletek.



Hozzávalók:

40 dkg finomliszt
5 dkg cukor
15 dkg vaj
1 tojás sárgája
1 kávéskanál sütőpor
1 dkg élesztő
2-3 evőkanál tejföl
csipet só

töltelék:20 dkg mák
                 15 dkg cukor
                 egy citrom reszelt héja
                 2 dl tej
kenéshez egy egész tojás

A lisztben elmozsolom a vajat,majd a többi hozzávalót is belemérem és tésztává gyúrom.Letakarva egy órát pihentetem.Közben a töltelékhez felforralom a tejet,beleszórom a cukrot,majd a citromhéjjal ízesített mákkal elkeverem,és hagyom teljesen kihűlni.
A tésztát 15 részre osztom(a patkónál 20 felé kellene).Egy-egy darabot téglalap alakúra formázok,majd egyenként vékonyra nyújtom,megkenem egy nagy evőkanál töltelékkel,a széleit behajtom és feltekerem.Sütőlemezre sorakoztatom őket és lekenem tojással.20-25 perc múlva ismét átkenem,majd ugyanennyi pihentetés után hústűvel megszurkálom és 180°c-ra előmelegített sütőben szép barnára sütöm.
Néhány recept úgy írja,hogy először a sárgájával,másodszor a fehérjével kell lekenni.Lehet,hogy úgy még mutatósabb,márványosabb lesz,én most maradtam az eredeti útmutatásnál.

2 megjegyzés:

Hankka írta...

Tényleg aranyos kis falatnyi darabok, fincsi! :)

Tálaló írta...

Hankka,köszi:-))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.