2014. augusztus 13., szerda

Sajtos pogácsa

Titok

Sütök-főzök itthon.Egyrészt,hogy minőségi ételeket kerüljenek asztalunkra.Másrészt pedig mert így legalább tudjuk mit eszünk,és semmi olyat nem viszünk a szervezetünbe,ami többet árt mint használ.
Azért van néhány adalékanyag az én tarsolyomban is.Például a zabpehelyliszt.Jó ideje szinte mindenben ezzel váltom ki a fehérliszt egy részét.Palacsintába,kelt tésztákba,rántásba,kenyérfélékbe,pizzába és süteményekbe is kerül.Ötödrész zabpehelyliszt fel sem tűnik senkinek,csak a szervezetünk örül,hogy értékes üzemanyagot kap.

Sajtos pogácsa

A legfinomabb.Puha,laza szerkezetű belső,ropogós alj.Pont úgy ahogy szeretjük.



Hozzávalók:

40 dkg finomliszt
10 dkg zabpehelyliszt
15 dkg vaj
1,5 dl tejföl
3 teáskanál só
1 dl tej
5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
1 tojás sárgája
15 dkg apróra reszelt sajt

tetejére:1 tojás,reszelt sajt

A élesztőt felfuttatom a cukros,langyos tejben.A szobahőmérsékletű vajat elmorzsolom a liszttel,majd beleöntöm a felfutott élesztőt és a többi hozzávalóval együtt lágy tésztává gyúrom.Fontos,hogy csak akkor szórjunk bele még lisztet,ha nagyon ragacsos a tészta.Ez a pogácsa akkor lesz nagyon finom,ha puha,lágy a tésztája.
Legalább egy órára hűtöbe teszem,de ez az idő lehet akár több óra is.
Kivéve elnyújtom,lekenem a felvert tojással és tetszés szerinti nagyságúra szaggatom.Nálunk a kisebb pogácsák a nyerők,de lehet nagyobbakra is készíteni,csak akkor kicsi tovább kell sütni.A lehulló részeket újből összegyyúrom,lekenem,megszórom sajttal és szaggatom.180°°c-ra előmelegített sütöben 20-25 perc alatt szép színűre sütöm.
Lehet füstölt sajtot is tenni a tésztába,úgy még különlegesebb.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.