2014. augusztus 26., kedd

Szilvás kelt pite,vagyis nyári bukta

Lassan

Lassan véget ér ez a kurta-furcsa nyár.Lassan visszarendeződnek a mindennapok.
Most nagyon örülök,hogy a kisasszony még csak óvodás s néha meg tudjuk majd hosszabítani a hétvégét.Amúgy meg jól fog esni már egy kis szabadidő.Amikor elmehetek gyalogolni,jógázni.Bármennyire is szeretek a kislánnyal lenni,szükség van saját időre is,feltöltődni,kikapcsolódni.Hogy bírjam energiával a mindennapokat,és lépést tudjak tartani egy négyéves lendületével.

Szilvás kelt pite,vagyis a nyári bukta

Lassan kifutnak a szezonális,hazai gyümölcsök.De amíg kapható a piacokon szilva,szőlő,addig érdemes nemcsak nyersen élvezni zamatos ízüket,hanem az ételekbe is belecsempészni.
A szőlő a toszkán szüreti sütemény minden morzsájába belecsempészi a szépséges ősz hangulatát, a szilvafélék pedig nemcsak gombócban,vagy  süteményekben,hanem húsok mellett is ragyognak karakteres ízükkel.
Ezt a pitét egy időhiányos napon a bukta ihlette.Nyáron azóta is mindig így készítem,először barackkal,aztán szilvával.Gyors,és friss gyümölccsel még finomabb minta  a "téli"bukta.




Hozzávalók(kisebb kb.25x30-as tepsihez):

35 dkg liszt
2 dl zsíros tej
1 tojássárgája
3 dkg cukor
csipet só
4 dkg vaj
1,5 dkg friss élesztő


10 db nagyobb szilva felezve
fahéj és porcukor keveréke

A tejet fellangyosítom,hozzáteszem a cukrot és felfuttatom benne az élesztőt.A többi hozzávalóval együtt a kenyérsütőgép üstjébe teszem.Mikor a gép elvégzi a dagasztás és a kelesztést a tésztát beleöntöm a zsíradékkal kicsit megkent tepsibe,majd kézzel elegyengetem.Kis teáskanálnyi fahéjas porcukrot teszek,oda ahova a szilvák ürege kerül majd.Kicsit belenyomkodom a gyümölcsöket a tésztába,és letakarva fél órát kelesztem.Közben előmelegítem a sütőt 180°c-ra és kb.40 perc alatt megsütöm.
Ebédtésztának,uzsonnára,kirándulásra gyorsan elkészülő finomság.

2 megjegyzés:

kolozsgabi írta...

Szia!
Bár ritkán tudok írni, sűrűn látogatlak. NAgyon jól néz ki a sütid és biztos finom is, kár, hogy nálunk mostmár végképp nem fogok semmi ilyesmit csinálni. A férjem egyáltalán nem eszi az édességet, a fiam "egészségesen" él (csirke, rizs, edzés), a lányomék meg most mentek el egy évre Koreába egyetemre, így magamban nem tudom megenni ezt a finomat! Jó étvágyat nektek!

Tálaló írta...

Köszi Gabi,olvastam,hgy milyen távol lesztek egymástól a lányoddal.Kitartás,élményekkel,tudással feltöltekezve jön majd haza,aztán főzőcskézhetsz nekik:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.