2014. szeptember 3., szerda

Tejfölös lepény lilahagymásan

Fűtött,illatos konyha

Két napig lógtak a szárítón a ruhák.Napközben kiemeltük a teraszra,éjjelre behúztuk.Közben már újra megtelt a szennyestartó.Úgyhogy tegnap befűtöttünk a cserépkályhában.Szeptember 2-án.Ugye nem lesz ilyen az egész ősz?Elég volt az esőből.

Tejfölös lepény lilahagymásan

Jól variálható,a rendelkezésre álló alapanyagok figyelembevételével nálunk szinte mindig máshogy készül.
A lilahagyma nagy kedvenc,akár tonhallal gazdagítva,akár baconnal,vagy szárított sonkával.Hagyma helyett nagyon finom és dekoratív vékonyra vágott kápia -vagy más színes paprikával.De szinte bármit rászórhatunk amihez kedvünk van,vagy a hűtőben találunk:gomba,kolbászszeletek,paradicsomkarikák...a sor végtelen.




Hozzávalók:

tészta:
  30 dkg finomliszt
  4 dkg szárított élesztő
  csipet cukor
  2 mokkáskanál só
  evőkanálnyi olívaolaj
  1,5-2 dl langyos víz

tetejére:
  2-3 dl tejföl
  reszelt sajt
  só,bors
  néhány szelet baconszalonna
  friss vagy szárított kakukkfű

Reggel a tészta hozzávalóit tálba mérem és kanállal elkeverem.A vizet részletekben adva hozzá,hogy nokedlinél sűrűbb állagú tésztát kapjak.Letakarva szobahőmérsékleten hagyom délig(vagy akár estig).
Ebéd előtt a sütőt előmelegítem 230 °c-ra.A tejfölben elkeverem a reszelt sajtot,enyén sózom,borsozom.A lilahagymát vékonyra karikázom a szalonnát felcsíkozom.A megkelt tésztát sütőpapíron vékonyra nyújtom,ráemelem a sütőlemezre.Megkenem a sajtos tejföllel,megszórom a hagymával,baconnal és kevés kakukkfűvel.A felmelegített sütőbe tolom és 15-20 perc alatt megsütöm.




4 megjegyzés:

Anikó írta...

Nehezen szokom én is a szeptembert! Ez a sok eső is...most meleg van, de a levegő tiszta pára, és olyan nemsokára elered az eső érzés, van a levegőben.
Cserépkályhánk lenne, én is begyújtanék este. :-)

Tálaló írta...

Nehéz is...ez a rengeteg eső szörnyű.

kolozsgabi írta...

Imádom, szeretek mindent amiben hagyma és kenyér (tiltott) van, remekül néz ki, így ebéd előtt (saláta) el is cseppen a nyálam.

Tálaló írta...

Köszi Gabi,hogy így is látogatsz:)Mert nem lehet könnyű úgy nézegetni ételeket,hogy magad nem eszed.
Egyáltalán nem esztek már kenyérfélét?Én nem tudom megállni,de annyit elértem itthon,hogy fehérkenyér soha nincs,csak rozsos,meg korpás zsemle.Ebben a lepényben is van zabpehelyliszt,(már eleve vegyesen öntöm a lisztesdobozba),így legalább valami hasznosat is kap a szervezetünk.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.