2010. február 8., hétfő

Laktató vajbableves gombóccal

Laktató vajbableves burgonyagombóccal

                                          

Télen általában a tartalmasabb,sűrűbb leveseket szeretjük.Szerencsére a magyar konyha kínálata bőséges a levesek terén.Míg nyáron a vajbablevest  zsenge répákkal esszük,addig télen kerül bele hús és juhtúrós- vagy burgonyagombóc.Szerintem önmagában is laktató,de nagyétkűeknek is elég utána egy-két palacsinta vagy más tésztaféle.Szívből ajánlom minden levesrajongónak,aki még esetleg nem kóstólta.

Hozzávalók:

egy nagyobb csirkemellfilé
30dkg fagyasztott vajbab
két kisebb burgonya
egy közepes fej vöröshagyma
1 db tojás
liszt
olaj
kb.1dl tejföl
só,bors,pirospaprika

A burgonyát felkockázom, sós vízben megfőzöm.Leöntöm a levét,villával összenyomkodom,belekeverek egy diónyi vajdarabkát majd hagyom kihűlni.
Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre dinsztelem, hozzáteszem az apró kockára vágott csirkemellet,majd tovább pirítom,párolom.Kb.10-15 perc múlva felengedem vízzel(jobb esetben húsleveslével) és beleteszem a babot,sózom,borsozom. Míg megfő elkészítem a gombócokat:a burgonyamasszába ütök egy tojást, összegyúrom liszttel,kevés sóval majd kis gombócokat formázok és ezt is beleteszem a levesbe.2 evőkanál lisztből rántást készítek,megszórom pirospaprikával majd ha már feljöttek a gombócok a leves tetejére besűrítem vele.A végén még utánaízesítem és belekeverem a tejfölt.

1 megjegyzés:

Vicuska írta...

Ez is jól hangzik ám!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.