2011. március 7., hétfő

Lasagne zöldségekkel

Zöldségekkel megbolondítva

Azzal,hogy megérkezett a kislányunk lelassult az életünk.Ami nem is baj,mert korábban elég pörgős volt.Most viszont sok olyan dologra is jut vagy szánunk időt amire korábban csak ritkán.Például nagyokat sétálunk a Mosoni-Duna partán télidőben.Eddig inkább csak jó időben tettük ezt.De miután a  pici lány imád a levegőn,gyakran kimegyünk ha a férjem is ráér.S ilyenkor a csupasz ágak között jól látszik milyen élet van a fákon.Sikerült már többször mókust néznünk,ahogy akrobata módjára közlekedik a faágakon.Vagy láttunk már gémeket és fakopáncsot.Hódot ugyan nem,viszont a pusztításukat igen,mivel rengeteg fát sikerült az idei télen kivágniuk vagyis kirágniuk.
S bár úgy tűnhet,hogy a tél sosem ér idén véget határozottan mondhatom,hogy igenis jön a tavasz.Mert ugyan nem értek a madarak nyelvén,de azt jól hallom hogy sokkal élénkebben és vidámabban csicseregnek már napok óta.S a természetben jól érzékelhető az a pezsgés ami a tavasz hírnöke.
Szóval a télnek vége s mi már szívesebben esszük a kicsit könnyebb,zöldségekben is bővelkedő ételeket.

Lasagne zöldségekkel

Sok éve így készítem,szerintem nagyon jól áll neki a cukkini és a  paradicsom kíséret.


Hozzávalók:

kb.150g lasagne tészta
1 közepes cukkini
3 közepes paradicsom
bolognai rugu,melyhez kell
                   20 dkg darált hús
                   1 közepes vöröshagyma
                   2 kisebb sárgarépa
                   2 dl paradicsomlé(sürített)
                   só,bors,oregano,bazsalikom
                   olívaolaj
besamell mártás:2 dkg vaj
                                  2 ek.finomliszt
                                  5 dl tej
                                  só,bors,szerecsendió

Először elkészítem a bolognai ragut.A hagymát apróra vágva olajon megdinsztelem,majd hozzáteszem a húst és a sárgarépát lereszelve.Átpirítom,majd felöntöm a paradicsomlével,fűszerezem és lefedve puhára párolom.
A mártáshoz az olajon világosra pirítom a lisztet majd a langyos tejet fokozatosan adagolva csomómentesre kevergetve(kézi habverővel) sűrűre főzöm,közben fűszerezem.
A felkarikázott cukkini mindkét oldalát olívaolajon átpirítom.
Szögletes tűzálló tálat olívaolajjal kikenek,belesimítom a húsos ragu felét,majd a mártás felét.Erre egy rétegben nyers tésztalapokat teszek.Majd következik cukkini,erre a húsos ragu másik fele.Aztán egy újabb réteg nyers tészta,erre pedig a felkarikázott paradicsomok.Végül a mártás másik felét símítom a tetejére.Sózni közben nem szoktam szerintem elég ami a raguban és a mártásban van. Kicsi olívaolajjal meglocsolom s 200°c-ra előmelegített sütőbe tolom kb.35-40 percre.Parmezánt reszelek rá és olívaolajjal meglocsolt rukkolasalátával tálalom.

                            

2 megjegyzés:

Citromhab írta...

Remélem, igazad lesz és tényleg beköszönt már a tavasz. Nagyon várjuk:-))

Tálaló írta...

Igen,igen itt van.Nálunk ma gyönyörű idő lesz,ahogy így elnézem.A reggel még hideg ugyan,de már most is van ereje a szikrázó napsütésnek.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.