2011. május 30., hétfő

Nyúlgerinc vadasan

Nyúlgerinc erdők,mezők,dűnék ízeivel

Utoljára bő húsz éve ettem nyúlhúst.Akkoriban a szüleim tartottak nyulakat,s így többször készült belőle étel.Őszintén megmondom,hogy nekem azóta sem jutott eszembe egészen addig míg a Tetrabbit kft nem keresett meg azzal,hogy próbáljak ki valamilyen nyúlhúsos ételt.Már csak azért is meglepődtem,mert tudomásom sem volt róla,hogy találkozhatok nyúlhússal a boltok polcain.Az az igazság ugyanis,hogy húsfélét kistermelőktől,esetleg hentesnél vásárolunk.Soha meg sem néztem az üzletek húspultjait.
Most,hogy tudom biztosan kerül máskor is a tányérunkra nyúl.Mert régen is ízlett,s most sem volt ez másként.
Anyu többek között vadasan is készítette,s először én is így próbáltam ki.Azzal a különbséggel,hogy nem egy egész nyulat használtam fel,s megbolondítottam erdők,mezők,dűnék varázslatos ízeivel.Vagyis:vargányával,kakukkfűvel és száraz fehérborral.

Nyúlgerinc vadasan



Hozzávalók(2 főre):



2-3 nyúlhát
3 szál sárgarépa
 1 szál fehérrépa
1 kisebb burgonya
1 kisebb fej vöröshagyma
2-3 ág kakukkfű
1 dl száraz fehérbor
1-1,5 dl tejföl
só,bors,ecet,cukor,mustár

A körethez:
3 közepes burgonya
1 tojás
1 e. zsír vagy esetleg vaj
liszt
maroknyi szeletelt, fagyasztott vargánya

A nyúlgerincet húsbárddal háromfelé vágom(a hátrész nélkül).Serpenyőben kevés olívaolajat hevítek és minden oldalról előpirítom a húsokat.Majd beleöntöm a bort,ami szépen feloldja a leragadt ízeket.Ezután hozzárakom a felkarikázott sárgarépát a  kakukkfűágakat és a többi zöldséget is,de azokat egészben.Felöntöm annyi vízzel,hogy ellepje,fűszerezem sóval és frissen őrölt fehérborssal.Fedő alatt kb.egy óra alatt mgpuhul.Ezután kiveszem a húsokat,félrerakom.A sárgarépát és a burgonyát a  fözővízzel együtt turmixolom majd belekeverem a tejfölt.Ízesítem ecettel,sóval,cukorral,kevés mustárral.
A körethez megfőzöm a burgonyát,áttöröm és belekeverem a zsíradékot.Hűlni hagyom majd beleütöm a tojást,sózom s összegyúrom annyi liszttel,hogy könnyen formázható,lágy de mégsem ragacsos tésztát kapjak.Kis gombócokat készítek belőle s forró,sós vízben főzöm őket.Mikor feljönnek a víz tetejére kiszedem s miután kicsit hűltek felvagdosom kis falatokra.
Serpenyőben kevés olajon megpirítom a vargányaszeleteket majd utána ugyanebben a serpenyőben a felvagdosott gombócokat.
Tálaláskor a tányér egyik oldalára kerül a pirított gombócból egy adag,s ennek tetejére néhány gombaszelet.A másik oldalra szószt teszek,s rá pedig a nyúlfalatokat.Végül megszórom friss kakukkfűlevélkékkel.
S a megkezdett palack  St.Andrea boldogságos olaszrizlingje igazán finom kísérője az ételnek

További nyulas receptek:http://gasztrabbit.blogspot.com/.

4 megjegyzés:

Vicuska írta...

Annyira preferált helyen szerepel családunkban a vadasan elkészített hús, de pont nyúlból azt hiszem még nem volt szerencsém készíteni :) Én knédlivel szeretem a leginkább, vagy zsemlegombóccal... Vadítóan csábító a fotó!!!! :)

Tálaló írta...

Kedves Vicuska!

Mi is jobban marhahúsból készítjük.Viszont nyúlhúsból lényegesen kevesebb idő,és hasonlóan finom íz az eredmény.
Zsemlegombócot én a férjem családjánál ettem elöször.Anyu mindig krumpligombócot készített.Én viszont már mindkettőt szoktam,köretnek is és levesbetétnek is.

nagypapi írta...

Hát, házi nyusziból sem rossz, de ha egyszer megkóstolod vadnyúlból, soha nem fogsz másra vágyni.
Én barterban jutok néha vadnyúlhoz, vargányával ellentételezem. :)

Tálaló írta...

Mi meg épp a vargányához jutunk eképp:))
Majd ráállítom a férjem,hátha vadnyulat is tud így"lőni",mert nagyon felkeltetted az érdeklődésemet.Eddig ugyanis vadnyulat még nem kóstoltunk,pedig szeretjük a vadhúsokat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.