2011. május 10., kedd

Rizsfelfújt szilvaszósszal

Szünidő

Nem,nem mentem nyári szünetre.Csak a múlt heti fantasztikus időt többnyire a szabadban töltöttük.Én általában korán kelek,s amíg nem ébred fel a kislány addig kényelmesen elkészítem neki is az ebédet és nekünk is.Majd az egész délelöttöt kinnt töltjük.
Ez a rizsfelfújt még napokkal ezelött készült egy finom  frankfurti leves kísérőjeként.S míg ettem régi,gyönyörű nyarakat juttatott eszembe.Mi ugyanis a húgommal a szünidők nagyrészét a Mamánál töltöttük.Ő akkor már özvegy volt,s az anyósával élt egy majorban.Nekünk  az volt a mennyország.6-7 család lakott ott,s ebből háromnál velünk korú unokák voltak.Reggeltől estig játszottunk.Kimentünk a földekre,a kanális partjára,erdőt jártunk,fára másztunk.Egyik éven kitakarítottuk a górét az unokatestvéremmel.Kaptunk régi szőnyegeket,függönydarabokat s ott rendeztük be a főhadiszállásunk.Csak a korgó gyomrunk vitt délben haza.S a Mamáék örömmel sütöttek-főztek az eléhezett kis gézengúzoknak.Leginkább abból ami a kiskertükben megtermett:frissen fejtették a borsót,magozták a gyümölcsöket(persze néha mi is besegítettünk...ha ráértünk).Ezért a legemlékezetesebbek a kölönböző zöldséglevesek,a szilvásgombóc,a gyümölcsös piték s a rizsfelfújt gyümölcsszósszal.Ezek az ételek visszaröpítenek egy mesés gyerekkorba.S bár labdán és ugrálókötélen kívül nemigen volt más játékunk mégis tudtunk egész nap játszani.Önfeledten,vidáman.
Őszintén szeretném,hogy a kislányunknak  is legyen része ilyen életre szóló élményekben.Olyan jó lenne ha ő  is át tudná majd élni a játék örömét és a  frissen szedett borsó ízét.És megtanulna fára mászni.

Rizsfelfújt szilvaszósszal



Hozzávalók:

20 dkg rizs
7 dl tej+1 dl víz(ha kis zsírtartalmú a tej akkor a víz helyett is tejet célszerű használni)
3 egész tojás
10 dkg cukor
3 dkg vaj
1 citrom reszelt héjja
fél rúd vanília
csipet só

Felteszem főni a rizst a vízzel elvegyített tejbe a cukor felével,a citrom reszelt héjjával,egy csipet sóval és a vaníliarúddal.Lassú tűznél addig főzöm,míg a rizsszemek magukba szívják a folyadékot.Ekkor kicsit hűlni hagyom és belekeverem a vajat.A tojások sárgáját habosra keverem a cukor másik felével,a tojásfehérjéket pedig felverem.Először a sárgáját keverem a rizshez majd óvatosan a felvert fehérjét is.Kivajazott,zsemlemorzsával megszórt tepsibe öntöm és előmelegített 180 °c-os sütőben kb 30-35 perc alatt megsütöm.Kissé hűlni hagyom és porcukorral megszórom majd felvágom.
A szilvaszószhoz,mivel még nincs friss gyümölcs,befőttet turmixolok össze,majd nem túl sűrű szitán átpasszírozom.

4 megjegyzés:

Thrini írta...

Hi-hi-hi góré? Mi is játszottunk góréban. Az én gyerekem már nem is tudja, mi az, hogy góré... Pedig mindkét mamáéknál van még, bár már nem funkcionálisan használják. Hasonlóan éltem meg a gyerekkoromat, mint, amit leírtál. Jól elvoltunk egész nyáron, abszolút nem unatkoztunk. Egészségesek voltunk, csintalanok és gondtalanok.

Tálaló írta...

Kedves Thrini!
Bár olvastam a bejegyzésed,csak rögtön utána el is tűnt.Most viszont meglett,aminek szívből örülök.
S annak is,hogy nemcsak én emlékszem még rá ,mi is az a góré.

Vicuska írta...

Régi szép emlékek, mi még a semmivel is jókat tudtunk játszani, megtanultunk fára mászni, gólyalábakon járni, amit persze magunk eszkábáltunk össze, bábjátékoztunk, igaz, nem volt számítógép, de a tudást könyvekből szereztük, és rengeteget mozogtunk a friss levegőn :) Észrevettük magunk körül a szépet, láttunk, nem csak néztünk, megfigyeltük suliba menet a hangyacsapat szorgos munkálkodását vagy éppen a természet gyönyörű színes mivoltát minden évszakban... Erre kell a gyerekeinket nevelni!
No, hát ideje volna rizs-felfújtat készítenem :)

Tálaló írta...

Szívemből szóltál:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.