2011. augusztus 4., csütörtök

Birkapörkölt bográcsban

Lefőztek...

Azt hiszem a múlt hétvégi teljesítményemmel erősen alulmaradtam.A férjem,a sógórnőm és önmagamhoz képest is.
Szegeden töltöttük az elmúlt hetet és meghívtuk a férjem húgáékat.Volt a fagyasztóban birkahús,abból főztünk pörköltet,bográcsban.Ilyen alkalmakkor én csak kiskukta vagyok.Hagymát vágok,húst tisztítok...ennyi.A többit a férjem intézi.
S,hogy ne maradjunk desszert nélkül,gondoltam összedobok a sajtorta mintájára egy túrótortát.Hát...sikerült.Tényleg öösszedobtam.Már nekikezdtem,mikor eszembe jutott,hogy nincs kapcsos tortaforma.Így jobb híjján kislábosba raktam össze.S mivel mérleg sincs  mint utóbb kiderült kevés vajat kevertem az összetört kekszbe.Csoda-e,hogy nem sikerült szép szeletekben kivarázsolnom a kislábosból?Foghatnám az ottani gyengén felszerelt konyhánkra...de elcsesztem és ezen nincs mit szépítenem.
Ezzel szemben a sógórnőm hozott egy tál isteni finom sajtos rudat.A férjem pedig olyan birkapörköltet rittyentett,hogy mind a tíz újjunkat megnyaltuk utána.Még az a szerencse,hogy a főtt krumplim sikerült,s így volt mit enni a pörkölthöz:))

Birkapörkölt bográcsban

Nem kérkedek más tollával:ez a férjem remek birkapörkölt receptje.Ezért ha úgy vesszük ez egy vendégposzt.




Hozzávalók:

5 kg birkahús(csontos és színhús)darabolva,lefaggyazva
sertészsír
5-6 nagy fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
só,bors,őrölt kömény
pirosarany,gulyáskrém(ízlés szerint csemege vagy csípős)
őrölt fűszerpaprika
1 paradicsom,1 paprika



A bográcsot kikenjük sertészsírral,az alját vastagabban.A vöröshagymát apróra vágjuk,a fokhagymát átnyomjuk.Lerakunk egy réteg csontosabb birkahúst.Erre a hagymák egyharmada,só,bors,kömény,kevés pirosarany és gulyáskrém jön.Újra hús és ismét fűszerek.Majd az utolsó réteg hús.Tetejére a megmosott paprika és paradicsom kerül.Feltesszük a tűzre és néha rázogatva,forrás után már kisebb tűzön főzzük puhulásig.Ez nagyon húsfüggő de 3-4 órával lehet számolni.Közben utánaízesítünk,ha nem enged elegendő levet felöntjük annyi vízzel,ami épphogy ellepi.Az utolsó negyed órában megszórjuk pirospaprikával.
Köményes,sós vízben főtt burgonyával,friss fehérkenyérrel és jóféle savanyúsággal együtt még nekem is nagyon ízlik,pedig nem is rajongok a birkahúsért.De ez annak is köszönhető,hogy nagyon finom húst szoktunk kapni,amiről szinte teljesen leszedik a faggyút.

3 megjegyzés:

Vicuska írta...

De kár,hogy lassan vége a nyárnak, hangulatos, finom fotók!!!!

Tálaló írta...

Nálunk télen is előkerül a bogrács:töltött káposztát és babgulyást mindig abban készítünk.Finomabb és a lakás sem őrzi napokig az erős "illatokat".

Vicuska írta...

Töltött káposztát mi is főztünk anno bográcsban szabad tűzön, isteni volt. Valahogy el is felejtkeztem róla, de rég is volt... Meg van a kint főzésnek a maga ősi hangulata, én nagyon élvezem mindig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.