2011. december 30., péntek

Sajtmártogatós

Búcsú

Megint elmúlt egy év.Kaptunk jót,rosszat egyaránt.Ropognak a XXI.század fegyverei a világban,a gazdasági hatalom érdekében.És persze,hogy most is a kiszolgáltatottak isszák meg a levét.Munkanélküliség,egekbe szökő árfolyamok és fogyasztói árak,infláció,létbizonytalanság. És még aki nem vesztette el otthonát,munkahelyét az sem hajthatja nyugodtan álomra a fejét.Mert kiszámíthatatlan mit hoz a jövő.
Ugyanakkor az idei időjárás kegyes jóvoltából legalább megfizethető és kifejezetten zamatos,finom gyümölcs-és zöldségfélék közül válogathattunk.A sok napsütés pedig  a  közérzetünkre is jó hatással volt.
Egyszóval a természetre nem lehet panaszunk.Bárcsak a világ dolgai is ilyen szépen mennének. 

A következő évre szívből kívánok mindannyiunknak egy kiszámíthatóbb jövőt,egészséget és sok örömet a mindennapokban.Egy boldog,nyugodt,élményekkel teli új eszetendőt!

Sajtmártogatós


Vékony hasábokra szelt,nyers,ropogós zöldségekkel igazán finom,nem mindennapi csemege.De süthetünk mellé pizzarudakat,vagy kínálhatjuk felszeletelt almával,körtével.
Az év utolsó napjaiban a sok gyomrot terhelő étel mellett kifejezetten könnyű,egészséges rágcsálnivaló a poharazgatások mellé. 

Hozzávalók:

1 dl tej
1 dl tejszín
1 csapott evőkanál étkezési keményítő
só,bors
6 dkg sajt

Én most kétfélét készítettem:az egyik kéksajtos,a másik goudás.
A tejet és a tejszínt egy kislábosban felforralom.Hozzáadom a lereszelt,vagy roquefortnál a villával összenyomkodott sajtot,sózom,borsozom.A keményítőt kevés tejben elvegyítem és ezt is hozzákeverem,majd hagyom még egyszer felforrni és azonnal leveszem a tűzről.Ezenkívül a kéksajtost egy gerezd zúzott fokhagymával a goudást pedig egy kisebb,magjától,erétől megtisztított,apróra vágott chilivel ízesítem.Akkor jó az állaguk,ha a kanalat bevonja,s lassan csöpög.Így kihűlve szépen lehet bele mártogatni.Aki teljesen sima krémet szeretne szűrőn passzírozza át.
Zöldségekből a szárzeller,sárgarépa,kígyóuborka,feltekert lilakáposzta-levél,esetleg többféle színes paprika illik hozzájuk a leginkább.

6 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Sajnos a jövő egyre kevésbé kiszámítható, szinte nem telik el egy nap újabb meglepetések nélkül. Én egész életemben keményen dolgoztam, tanultam, melynek köszönhetően több diploma és nyelvvizsga birtokában osztályellenségből felsőszintű vállalatvezetőnek küzdöttem fel magam, s voltam neves külföldi cégek magyarországi igazgatója, dolgoztam külföldön többször is. Legtovább Iránban, közel 5 évig. Egy biztos, nyugodt nyugdíjas kort reméltem, s most nem tudom, mit hoz a holnap.
A mártogatósod egyébként guszta.
BUÉK!

Tálaló írta...

Hát igen...nem könnyű mostanság az élet.
Amit leírsz abból viszont azt gondolom,hogy tartalmas,élményekkel teli életed lehetett.És ezt semmi nem veheti el Tőled.

Neked is szép,boldog új évet!

duende írta...

BUÉk kedves Tálaló, BUÉK! :)

Tálaló írta...

Neked is drága Duende!
Jövőre Veled ugyanitt...és Nálad is:))

Vicuska írta...

A mártogatós jó kis harapni-, ropogtatni való, a mártogatós bármilyen jöhet hozzá, pont a sajtos a kedvencem. A bizonytalanság a legrosszabb az egészben, ami szorongást és stresszt okoz szinte mindenkinél, lám, még a nyugdíjas is fél a holnaptól... A legfontosabb talán mégis, hogy legyen béke ebben a forrongó világban!
Kányádi Sándor: Csendes pohárköszöntő újév reggelén

Nem kívánok senkinek se
különösebben nagy dolgot.
Mindenki, amennyire tud,
legyen boldog.
Érje el, ki mit szeretne,
s ha elérte, többre vágyjon,
s megint többre. Tiszta szívből
ezt kívánom.
Szaporodjon ez az ország
Emberségbe’, hitbe’, kedvbe’,
s ki honnan jött, soha soha
ne feledje.
Mert míg tudod, ki vagy, mért vagy,
vissza nem fognak a kátyúk…
A többit majd apródonként
megcsináljuk.
Végül pedig azt kívánom,
legyen béke. –
Gyönyörködjünk még sokáig
a lehulló hópihékbe’!
(1956)

Tálaló írta...

Drága Vicuska!
Köszönöm Neked ezt a verset,nagyon szeretem.
Én általában derűsen próbálom szemlélni a világot,de ez már egyre nehezebb.Még úgy is,hogy viszonylag burokban vagyok,itthon a kislánnyal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.