2012. október 3., szerda

Daragaluska

Ahány háziasszonny...

az mind másra esküszik.Kipróbáltam így meg úgy.Meg amúgy.Aztán eljutottam a saját verziómhoz.
Mióta magam gyúrom a tésztát,nem szoktam boltit venni,a spagetti-és penne tésztán kívül.Csakhogy a cérnametélthez nincs türelmem(és időm sem nagyon)ezért a húslevesbe azóta az egyik nagy kedvencem kerül:a daragaluska.Évekig halogattam,mert őszintén szólva féltem tőle.Nos szerintem nem ok nélkül.Nagyon el lehet rontani:hullhat atomjaira a főzővízben,és lehet olyan kemény,hogy veszélyes fegyvernek minősíthetnék.Anyu is ritkán készítette,pedig neki általában légiesre sikerült.De volt olyan is,hogy nem.Szóval szerintem a daragaluskának lelke van...méghozzá elég érzékeny.

Daragaluska


Egy jóféle,házi húslevesbe számomra  a legfinomabb levesbetét.Ezt csak a nagymamám saját készítésű cérnametéltje tudta felülmúlni.




Hozzávalók:

1 egész tojás
evőkanálnyi étolaj
csipet só,bors
csipet szódabikarbóna
búzadara

A tojást tálba ütöm,rácsurgatom az olajat,teszek bele több részletben kb.3 evőkanálnyi búzadarát,a sót,borsot,szódabikarbónát.Villával-úgy mintha tojást vernék fel-néhány percig habosítom.Közben ha szükséges teszek még bele búzadarát.A végeredmény állaga a krémes tejfölre hasonlítson.
Edényben vizet forralok,lassú tűzre veszem,egy teáskanalat belemártok,és azzal teszem a vízbe az apró,ovális gombócokat.Először csak egyet,hogy megnézzem egyben marad-e.Ha nem,akkor pici búzadarát keverek még bele.Néhány perc alatt megdagadnak,a víz felszínére jönnek jelezve,hogy megfőttek.
Általában azonnal a levesbe szedem át őket.Külön edényben azért főzöm,hogy ha egyik-másik szétfőne,az ne kerüljön a levesbe.

9 megjegyzés:

Az amatőr hagyományörző írta...

Nagyon jól néznek ki a grízgaluskáid és biztosan finomak is , de mint ahogyan írtad ahány ház....az mind másra esküszik...talán érdekes lehet az én saját verzióm is , amit megtekintésre ajánlok itt:GASZTROPUSZTÍTÁS...

Tálaló írta...

Volt egy próbám felvert habbal is...:))
Végül így is lazítom,keverek bele levegőt,és megspórolok egy mosatlan edényt.
Petrezselymesen viszont még sosem ettem,úgy is kipróbálom egyszer,köszi:)

trollanyu írta...

Egyetértek, a legfinomabb levesbetét a húslevesbe:) Nekem mindig anyukám főzte, olyat sosem fogok tudni készíteni:)

Tálaló írta...

Hát igen...nálunk a nagymamám fasírtja az amit sosem tudunk olyan finomra készíteni,mint egykor ő.

Ebből is látszik,hogy hiába a pontos recept,kell még valami plusz minden ételbe.

kolozsgabi írta...

Én is imádom a daragaluskát, de nálunk nem lehet a levesbe tésztafélét tenni (párom nem szereti), így csak akkor eszem ha az Anyu csinálja és az az igazi nekemis!

Tálaló írta...

Gabi:))

Gabriella írta...

Szeretem a daragaluskát - a férjem kevésbé, a kisfiam viszont egyenesen imádja. Mivel nem túl jó étvágyú gyerek, a húslevesbe kifejezetten számára készítek daragaluskát, mert azzal nagyon szépen megeszi. :)
Házi tésztát Anyukám szokott készíteni mindig, tőle kapom - épp a napokban mondta, hogy nekem adja a nyújtógépét, mert ő egyetlen egyszer sem használta még, mindig nyújtófával nyújtja. Szóval nekem szeretné adni a gépet, hogy most már én is készítsek itthon ilyen tésztákat. :-))A téli hosszú, szürke napokon el is kezdem.
Ügyes vagy. :)
Ja, és a tányérod... Imádom!

Tálaló írta...

Anyu meg a mama is mindig fával nyújtotta,és késsel vágta fel:))

Szélesmetéltet,meg kockát én is magam készítem egy ideje,de ugye a cérnametéltet vékonyabbra kell nyújtani,meg tovább tart felvágni.
Szerintem egyszerűbb elővenni a sodrófát,mint a gépet,szóval megértem az anyukád:)

A kisasszony is legtöbbször jót eszik a húslevesből.Teszek bele répát,hús,meg daragaluskát és így egy teljes ebéd számára is.

Nagy fájdalmam,hogy bár mindig van neki finom ebéd,sokszor egy falatot sem eszik újabban.Aztán délután meg bőg az éhségtől...De annyi "dolga" van mostanában,hogy míg nem kopog a szeme az éhségtől,addig nem hajlandó enni.

Ez pont egy teljes étkészlet,és szeretem,mert jó mély a leveses tányérja:)

Budavári Ágota írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.