2013. január 23., szerda

Gyors burgonyás pogácsa

Hómunkások bére

Az utóbbi egy hétben több köbméternyi havat lapátoltunk el.Szombaton volt a legtöbb munkánk az előző napi nagy szél és intenzív havazás eredményeként.De szerencsénkre volt elég lapát és szorgos kéz.A kétévesem hamokozólapáttal,a húgom ötévese szemeteslapáttal jött a bevetésre.Mi,nagyobbak pedig hó-és kertilapátokkal próbáltuk visszahódítani a természettől a járdákat,ajtóbejáratokat,gépkpcsibeállókat.
A délutáni pihenőt kihasználva sütöttem egy nagy adag pogácsát,majd az esti lapátolás végén jólesően elfáradva,eléhezve majdnem az egészet felfaltuk,forró tea meg bor kíséretében.


Gyors burgonyás pogácsa

Gyorsan elkészül és gyorsan el is fogy.Frissen isteni,de másnap sem vallunk vele szégyent.Én apró,falatnyi pogácsákat szaggattam,mi így szeretjük.De mondjuk leves mellé magasabb és nagyobb átmérőjű pogácsákat készítenék.



Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
50 dkg főtt,áttört burgonya
15 dkg sertészsír
15 dkg tejföl
3 dkg élesztő
csapott ek.só
kevés tej,és cukor
1 tojás a tetejére

Az élesztőt kevés,langyos,cukros tejben felfuttatom.A lisztet elmorzsolom a zsírral,hozzárakom a kihűlt,áttört burgonyát,a felfuttatott élesztőt,a sót és a tejfölt majd összegyúrom.Kinyújtom,tetejét késsel bevagdosom,tojással lekenem és pogácsaszaggatóval kiszaggatom.Tepsikre sorakoztatom,fél órát pihentetem és 200 °c-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütöm.


Ezt a bejárót a pici lány takarította le:)))


Munka után szórakozás:a gyerekek dacolva a nagy hóval,megpróbáltak csúszdázni.

4 megjegyzés:

Hankka írta...

Tényleg jó nagy hó van/volt nálatok, nálunk épphogy esett! :) Isteni lehet a pogácsád, legközelebb kicsit több krumplit főzök és sütök egy adagot! :)

Tálaló írta...

Hát igen,rengeteg volt:)S bár sok elolvadt tegnap és ma még esett rá,úgyhogy még most sem panaszkodhatunk.

Ez jó nagy adag,most nálunk simán elfogyott,de magunknak fél adagot szoktam sütni.Bár tényleg finom másnap,sőt akár harmadnap is:)

trollanyu írta...

A tél így szép, sok hóval, mégha sok munkával jár is:) A kedvencem a krumplis vajas pogi, látom ez zsírral készült, az nekem nincs, de gondolom vajjal sem lenne rossz:)Szép napot:)

Tálaló írta...

Igen,és mi nagyon élvezzük.A sok hólapátolás pedig nagyon jól esett,éreztem minden izmom:))

Én a krumplis tésztákba(gombóc,nudli,pogácsa)mindig zsírt használok,de ez egész biztos,hogy vajjal is finom:))
Köszi:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.