2014. február 25., kedd

Csirkemell roston,zöldbabbal és sajtmártással

Ha már hús...

Úgy vettem elő ehhez az ételhez a hozzávalókat a fagyasztóból,mint valami kincseket.Mert nagyon fogy a bab és a csirkekészlet is.Pedig ez utóbbit egy bő hónap múlva  feltölthetjük háznál vett példányokkal,s a zöldbab helyét meg úgyis átveszi tavasszal az isteni zöldspárga.
Szóval magam is meglepődtem,hogy mennyire meg vagyok hús nélkül.De azért hosszútávon biztosan nem mondanék le róla,mikor ilyen finomakat ehetek.

Csirkemell roston,zöldbabbal és sajtmártással

Szezonjában zöldspárgát grillezek mellé,de az év többi szakában jól helyettesíti a zöldhüvelyű vágottbab,amit elsősorban ezen étel kedvéért teszek minden évben a fagyasztóba.



Hozzávalók(2 személyre):

egy kisebb csirkemellfilé
kb.15 dkg zöldhüvelyű,zsenge vágottbab
3-4 közepes burgonya
vaj,tej,só,bors

a sajtmártáshoz:

2 dl tejszín
20 dkg sajt(gouda,trappista,vagy kemény és ömlesztett sajt felesben)
só,frissen őrölt fehérbors
zöldfűszer:petrezselyem vagy bazsalikom

A húst felszeletelem,sózom és félreteszem.A burgonyákat meghámozom és felkockázva,sós vízben puhára főzöm.Krumplinyomóval összetöröm,hozzákeverek egy diónyi vajat majd tejjel,sóval,cukorral habosra keverem.
A babot forró,sós vízben puhára főzöm,majd lecsepegtetem.Közben a tejszínt felforralom leveszem a tűzről és belekeverem a sajtot:általában ömlesztett és reszelt keménysajtot felesben.Addig kell kevergetni,míg a sajtok szépen elolvadnak,és egynemű krémes mártás lesz.Enyhén sózom borsozom,és apróra vágott friss fűszernövényt szórok bele.
A hússzeleteket forró serpenyőben,kevés olívaolajon 2-2 perc alatt mindkét oldalán megsütöm.
Tálaláskor a sajtmártást szívesebben teszem a hússzeletek és a bab alá,mert így mutatósabb,mintha leönteném vele az ételt.

2 megjegyzés:

Hankka írta...

Nagyon finomat főztél, milyen gyönyörű színe van a zöldbabnak! :) A krumplihoz tényleg kell cukor? :)

Tálaló írta...

Köszi:)
Már tudják rólam a piacon,hogy a kisebb,zsenge zöldségeket szeretem,és ezt is külön nekem szedték.Ez olyan finom volt,hogy mikor tisztítottam nyáron nyersen is ettem belőle.Úgyhogy főzni sem kell sokat,így maradhat ilyen szép színű.

Hát kelleni éppenséggel nem kell,a férjem adagját tej és cukor nélkül,olívaolajjal és parmezánnal keverem ki s néha pici reszelt fokhagymával is megbolondítom.
De én nagyon szeretem ezt a hagyományos,kicsit édes,krémes burgonyapürét,a mi családunk mindig így készítette.
De ha nincs kedvem kétfélét kevergetni,szívesen megeszem amúgy is.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.