2011. március 11., péntek

Krumligombóc,leves

Majdnem instant

Ha közbejön valami és kevés időm marad ebédet készíteni jó szolgálatot tesznek a lefagyasztott burgonyagombócok.
Épp ezért mikor ráérek nekiállok gombócokat gyúrni.Kisebb tálcákon betolom a fagyasztóba,s csak mikor megkeményedtek akkor zacskózom őket.Így nem tapadnak össze,s mindig csak annyit veszek ki amennyire épp szükség van. 


Leggyorsabban leves készülhet belőle.Megdinsztelek egy fej apróra vágott vöröshagymát,pirospaprikával megszórom,vízzel felengedem(ha frissen készül akkor a krumli főzőlevével),s beledobálok néhány fagyasztott gombócot.Sózom,borsozom, megvárom míg feljönnek a gombócok a víz tetejére s már ehetjük is.Tartalmasabbá szoktam tenni reszelt sárga vagy /és fehérrépával melyet a hagymával együtt párolok meg.Vagy ha van itthon friss petrezselyem akkor a végén szórok bele egy maroknyit apróra vágva.
Ezenkívül gomba-és vegyeszöldség-leves is gazdagítható vele.Nagyon finom ha a kifőtt gombócokra juhtúrót és tejfölt teszünk.Vagy készítünk hozzá egy jó kis paradicsomszószt.De egy gombás raguhoz  számunkra az egyik legízletesebb köret.
Viszont az én legnagyobb kedvencem amit gyerekkoromban is gyakran csinált az Anyu,hogy a kifőtt gombócokat összevagdosta és olajban megpirította őket.Csemege uborkával és egy bögre teával az egyik legfinomabb vacsoraételünk volt és maradt.

Egy kilógramm krumplihoz egy tojás,egy nagy evőkanál zsír,3 teáskanál só és annyi liszt kell(burgonyától függ,de min.fél kg),hogy jól formázható masszát kapjunk.
A krumplikat meghámozom,apróra vágom és puhára főzöm.Majd áttöröm és belekeverem a zsírt.Én nem szeretem vajjal,szerintem sokkal finomabb ha zsírral készül.Hagyom kihűlni és utána keverem bele a tojást,a sót és a lisztet.Pici gombócokat formázok s vagy kifőzöm forró,sós vízben,vagy levesben főzöm készre s mivel ez az adag több mint amennyit egy étkezésre elfogyasztanánk a többit nyersen lefagyasztom.

4 megjegyzés:

Judit írta...

Szuper ötlet,köszi,hogy megosztottad velünk!

Tálaló írta...

Kedves Judit!Szívesen.Remélem kipróbálod,s Neked is segítség lesz,hogy van mihez nyúlni egy sűrű napon.

Vicuska írta...

Ez elvileg a szilvás gombóc alapja lenne? Hihetetlen, mennyi mindenre használod- nagyon praktikus!

Tálaló írta...

Igen,az-az.De isteni levesbetétnek is,meg a maradék pirítva.De ebből a tésztából szoktunk zsírban/olajban sült pogácsát is sütni.Akárhogy is készül nálunk nagy kedvenc.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.